0

От съдържание до връзки: Изкуството на линк билдинга чрез съдържание, достойно за връзка

Изследванията разкриват, че повече от 6 милиона публикации в блогове се публикуват всеки ден по света. Заедно с това има колосално количество други форми на съдържание, които се появяват всеки час. 

Създателите на съдържание, услугите за линк билдинг и фирмите работят неуморно денонощно. На фона на тази ожесточена конкуренция повечето съдържание не успява да спечели желаното внимание и видимост. И може да има няколко възможни причини зад това. Може би не успяват да спечелят достатъчно гледания и споделяния, превъзхождат се от нещо по-добро или просто не заслужават връзка. 

Но какво точно прави връзката към съдържанието достойна? Тази статия ще разбие тайните и ще ви информира за концепцията, информацията и как да създадете достойно за връзка съдържание, за да спечелите колаборация. 

Какво е свързано или достойно за връзка съдържание?

Динамиката на областта на SEO оптимизация и изграждането на връзки към съдържание се промени. Толкова сме се отдалечили от старата ера на пълнеж с ключови думи и други клиширани практики. И в днешно време единственото съдържание, което привлича очи и светлината на прожекторите, е това, което заслужава връзка.

Както подсказва името, съдържанието, което други уебсайтове смятат за достойно за връзка, е съдържание, достойно за връзка.

Такова съдържание е с първокласно качество, пълно с ценни данни и предлага уникално знание на публиката. То дава правилния отговор, решение и информация на въпроса, зададен от вашата целева аудитория. 

Уебсайтове, форуми и други онлайн платформи гледат на такива части съдържание като на желани ресурси, към които да се свържат и да дадат на потребителите добра добавена стойност. Освен това то привлича вниманието на блогъри, инфлуенсъри и журналисти от различни индустрии. Следователно те уверено насочват аудиторията си към вашето свързано съдържание. Така че по този начин достойното за връзка съдържание без усилие печели висококачествени препратки без много проблеми. 

Доброто съдържание е създадено с цел печелене на бек линкове. Така че създаването му изисква обширни изследвания, проверки на факти, подходяща информация, свързаност и други фактори. Така че, много неща влизат там, повече от мненията на повърхностно ниво и изследванията. Това не е просто част от съдържанието, а по-скоро ценен актив. Подобно на инвестиция, високоефективни акции или доходоносен имот, той има силата да получи ценни връзки и да изстреля рязко вашата SEO производителност, както никога досега.    

Примери за достойно за връзка съдържание

Някои примери за достойно за връзка съдържание са:

Казуси от практиката: те изобразяват ползите, които даден продукт или услуга носи на фирми или лица. 

Ръководства и уроци: ръководство стъпка по стъпка или изчерпателен урок за изпълнение на нещо, коригиране на проблем или инсталиране на нещо. 

Анализ на индустрията: обширно проучване на конкретна област, предлагащо множество статистики.  

Инфографики/Диаграми/Визуални елементи: изображения или инфографики, които показват сложни набори от данни по визуално привлекателен начин. 

Проучвания/анкети: те описват предпочитания избор на различните групи хора. 

Експертен преглед: трите части от съдържание включват прозрения от известни експерти и мисли на лидери по определена тема. 

Оригинално изследване: направете вашето проучване и обсъдете вашите открития в подробен доклад. 

Дългосрочно съдържание: публикувайте добре обмислени, щателно проучени и задълбочени статии и блогове за  линк билдинг, които предоставят важни прозрения, адресират проблеми или затруднения, ако има такива, и също така предлагат полезни прозрения.

Анализ на някакъв нов инструмент или ресурс: В случай, че сте създали някакъв инструмент/ресурс или сте попаднали на такъв, който конкретно решава проблем или улеснява професионалистите, публиката се нуждае от неговия преглед. Можете да подчертаете неговия набор от функции, функции и всичко необходимо.

Какви са предимствата на достойното за връзка съдържание в изграждането на връзки?

  • Повече препратки към вашия сайт — повече уебсайтове, платформи и хора се свързват към вашето съдържание. В по-голямата картина привлича повече внимание към вашия уебсайт, бизнес и онлайн присъствие. 
  • Подобрено класиране в търсачката — кинковете са един от решаващите фактори за класиране. Така че печеленето на връзки от авторитетни уебсайтове повишава класирането и видимостта в търсачките. 
  • Повишен авторитет на домейна — с изобилието от достойно за връзка съдържание на вашия сайт, цялостната достоверност и авторитет на вашия сайт се увеличават. Това в замяна също повишава авторитета на домейна на вашия сайт. 
  • Разширен обхват и промоция — тъй като съдържанието с възможност за свързване се споделя повече в социалните мрежи и други платформи, то разширява обхвата на вашата марка и се включва в нов поток от аудитория.  
  • Дългосрочна стойност — достойните за връзки части от съдържание предлагат трайна стойност. Те имат вечнозелени характеристики, които продължават да помагат на хората, продължават да стимулират трафика и допринасят за органичния растеж за дълго време.  
  • Изграждане на бизнес партньорства — поставянето на достойно за връзка съдържание онлайн ви носи много бизнес възможности по толкова много начини. Например, краткосрочни и дългосрочни сътрудничества, възможности за гостуване в блогове и даване на вашите мнения в някои експертни обобщения. 
  • Лидерство на мисълта — когато продължавате да публикувате достойно за връзки съдържание, вашите усилия не остават незабелязани. Започвате да получавате признание и ценни споменавания на различни платформи, хората говорят за вашата работа и това затвърждава вашето онлайн присъствие като някой авторитетен и надежден източник. Това ви помага да се позиционирате като лидер на мнение във вашата индустрия. 

Как да създадете достойно за връзка съдържание 

Създаването на невероятно качествено съдържание, достойно за връзка, изисква планиране, правилен подход и задълбочено проучване. Ето няколко начина, по които можете да създадете достойно за връзка съдържание от различни видове: 

Извършете свое собствено персонализирано проучване

Когато става въпрос за линк билдинг със съдържание, важно е да правите добри проучвания. Не става дума за повтаряне на съществуващите изследвания в интернет, а внасяне на нещо ново на масата. Трябва да обърнете внимание на нови и уникални изследвания.

Например, вие създавате материал на тема „Кои социални медии влияят върху решенията за покупка на повечето хора?“. За целта можете да проведете проучване сред няколкостотин онлайн купувачи и да ги накарате да изберат своите опции и да дадат мнения. Ако е възможно, можете също да накарате няколко собственици на бизнес за електронна търговия да разкрият своите статистики за това коя социална платформа им носи най-много потенциални клиенти. Можете да използвате инструменти като Jotform и Survey Monkey , за да съберете важни подробности за проучването. 

За да извършите задълбочени анализи на данни, по-добре е да използвате безплатни правителствени източници на данни. Освен това можете да използвате и сайтове като Statista, Pew Research и Neilsen. 

Каквито и резултати и данни да получавате, можете да ги покажете под формата на диаграми, инфографики или други визуални елементи. По този начин можете също да сравните настоящите данни с минали тенденции и да анализирате големите или малки промени.  

Ето идеалния пример за достойно за връзка съдържание. Backlinko извърши проучване, анализиращо 3,6 милиарда статии и представи всички информационни констатации. Следната диаграма сравнява различни думи, често срещани в заглавията на вечнозелено съдържание. 

Идентифицирайте възможностите за съдържание 

Не само ви позволява да разгадаете пропуските в съдържанието и да откриете повече възможности за съдържание, но също така в крайна сметка намира правилната тема. Всичко, което трябва да направите, е да извършите проучване на конкуренти, като използвате правилните инструменти и да анализирате какви потенциални теми сте пропуснали. 

За да започнете, можете да използвате Ahrefs, да отидете на тяхната опция за изследване на сайтове и да въведете изтъкнатия уебсайт във вашата ниша или индустрия. След това отидете на страниците „Най-добри връзки“ и проверете кои страници имат най-много препращащи домейни. Прегледайте темите пред вас и разберете кои популярни теми все още не сте покрили. Можете също да използвате друг инструмент по ваш избор, като Semrush или Screaming Frog. 

Тук проверихме страниците на Fat Joe по отношение на препращащи домейни. 

Можете също да използвате Quora, за да разберете най-популярните въпроси, свързани с различни теми във вашата ниша. И не забравяйте раздела на Google „Хората също питат“; това също ще ви даде добра представа за съответните търсения. Правейки това, вие избирате правилната тема и правите съдържанието, което може да бъде свързано. 

Друг начин е да въведете вашата ключова дума в Google, да проверите първите десет резултата и да изпълните анализа на обратната връзка върху тях. Анализирайте темите с най-много препратки и вижте как да направите по-добро парче от съществуващите.  

Интервю с експерт

Нищо не се доближава повече до триумфа от интервюирането на експерт или известен лидер на мнение във вашата област. Той има способността да подсили вашето съдържание на съвсем ново ниво. Най-важното е, че това ще създаде вечнозелено съдържание с възможност за свързване във вашия YouTube канал и уебсайт. Аудио или видео подкастите работят добре и също са в положителна тенденция. И, разбира се, ползите от него са безкрайни. 

Така че, свържете се с множество експерти във вашата индустрия, като изпращате имейли или пускате съобщения в Twitter. Кой знае, ще успеете да получите желаното интервю и ще имате тази невероятна възможност да проведете разговор на четири очи, точно както Мари направи. 

Включете казуси  

Казусите играят огромна роля в печеленето на препратки с висок авторитет, социални споделяния и нови потенциални клиенти като цяло. Точно като часовник, колкото повече казуси имате за вашия продукт или услуга, толкова по-високо ниво на доверие създава сред вашата целева аудитория. 

Това е така, защото хората не вярват във всички приказки, а в истинските истории. Така че каквато и да е вашата трансформация или ползи, които вашата марка твърди, че предлага, те искат да я видят в действие, с доказателство за действителните резултати.   

Разгледайте раздела за казуси на Wix и Shopify.


С помощта на Ahrefs открихме броя на препратките за един от казусите на Shopify за Gymshark и цифрите не бяха лоши. 

Така че, уверете се, че вашият казус се фокусира върху пътуването на клиента и положителната трансформация, която преживява. Бъдете смирени, не ходете и се хвалете с вашия продукт. Тъй като думите ви няма да останат незабелязани, когато разказвате историята на вашите клиенти, имайте предвид това! 

Използвайте инфографика и други визуални елементи 

Не може да се отрече, че визуалните елементи привличат повече от текста. Те могат да ви накарат да спрете превъртането на пауза и да привлекат вниманието ви много по-бързо от други форми на съдържание. И ако говорим за популярни социални мрежи, те до голяма степен са доминирани от видеоклипове, изображения и инфографики. В допълнение, те могат лесно да се споделят и вграждат от различни ресурси с връзка обратно към оригиналното съдържание. 

Можете да създадете обяснителен видеоклип за вашия продукт, да покажете данните си под формата на инфографика, да конвертирате интервюта във видео подкаст и други подобни неща. По този начин вашето съдържание ще успее удобно да получи препратки към различни платформи и социални мрежи. Освен това ще отворите шлюзовете към новия поток от публика.  

Добавете елементи за разказване на истории 

Установено е, че хората помнят истории 22 пъти повече от самите факти. Така че защо да не се възползвате максимално от техниките за разказване на истории, за да създадете достойно за връзка съдържание?  

В парадигмата на маркетинга на съдържанието разказването на истории има голямо влияние. Това включва разкриване на желанията и нуждите на целевата аудитория, разглеждане на проблемите и изграждане на истории около тях, които резонират с хората. Разказването на истории се фокусира върху създаването на уникално съдържание, което е интригуващо, ангажиращо, запомнящо се и споделяно.    

Разбира се, за да работи, трябва да съгласувате маркетинговата стратегия на вашата марка и концепцията за разказване на истории, която възприемате. Можете да използвате основното Hero’s Journey, за да развиете историята си от самото начало. В този конкретен модел на разказване на истории приемете, че клиент или целева аудитория е главният герой и вашият продукт или услуга са подобни на магически неща. Магьосничеството му ще помогне на главния герой да преодолее предизвикателствата и да реши проблемите, с които се сблъсква по време на пътуванията си.               

Ето разбивката на етапите на Hero’s Journey: 

Отпътуване: Нашата история започва, когато главният герой напусне познатата си обстановка и влезе в новия свят. Те са изправени пред проблеми/предизвикателства и се нуждаят от нещо, за да се справят.  

Инициация: главният герой се движи напред в новия свят. Те преодоляват предизвикателствата с магическите неща (вашият продукт/услуга). И да решат всички проблеми, с които са се сблъскали. 

Завръщане: След успех, героят се връща в познатия им свят. 

Така че, създайте съдържание, което разказва истории с какво вашата марка е различна, като помага на клиентите да преодолеят предизвикателствата. Това може също да включва споменаване на благотворителни инициативи, дарения от общността или подкрепа на движение.

Разказването на истории овластява съдържанието ви в изцяло нова степен и се оказва истински променящ играта прийом за марките по целия свят. Опитайте го сами и вижте как броят на вашите препратки се увеличава. 

Актуализации и насоки на Google 

Съдържанието, което създавате, не може да бъде достойно за връзка, ако не е в съответствие с важните актуализации на Google и гайдлайните му. От решаващо значение е да го оптимизирате съответно за полезност и четливост. 

Освен това можете да разгледате Указанията на Google за създаване на полезно, надеждно, ориентирано към хората съдържание. Той обхваща всичко важно, включително EEAT и Насоките за оценяване на качеството.   

Така че, съсредоточете се върху създаването на съдържание, ориентирано към хората, заедно със следването на най-добрите практики за SEO оптимизация, за да бъдете забелязани и да получите множество бек линкове. 

Заключение

Достойното за връзка съдържание е важно за линк билдинга. Имате нужда от това, за да получите тези ценни връзки, които искате. Това дава възможност на хората да опознаят и изследват това, което предлагате, което ги кара да искат да знаят повече. Това от своя страна улеснява повече потенциални клиенти, реализации и трафик. 

Така че, създайте съдържание, достойно за връзка. Осигурете на други фирми и влиятелни лица нещо, с което си струва да се свържат. Нека бъде мощният катализатор, който усилва вашите усилия за линк билдинги онлайн присъствие. Започнете днес, като следвате съветите, споменати по-горе, и станете свидетели на трансформиращото въздействие, което носят те върху вашия цифров успех.

admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *