0

Линк билдингът Vs. PPC: Избор на най-добрата стратегия за вашия уебсайт

Както линк билдинга, така и PPC (плащане на клик) са сред най-популярните дигитални маркетингови стратегии, които се използват широко от уебсайтове. Избирането от тях обаче може да бъде трудно решение, особено след като по-големите уебсайтове работят и двете едновременно. И така, този блог ще служи като ръководство, което да ви помогне да приоритизирате или да изберете между Линк билдинга и PPC.

Какво е линк билдинг (Link Building)?

Линк билдингът е стратегия, при която уебсайтът цели и полага усилия да спечели бек линкове към своите страници от външни подходящи и авторитетни уебсайтове. Когато Google наблюдава авторитетни уебсайтове, които препращат към вашия уебсайт и вижда, че предоставяте добро и полезно съдържание, той започва да класира страниците ви по-високо в SERPs (страници с резултати от търсачките). Това обаче не е процес за една нощ и се нуждаете от значително количество бек линкове, преди да можете да достигнете най-високата позиция в SERPs. 

Ако тръгнете с кампания за линк билдинг, няма да плащате на уебсайтовете, за да поставят вашите връзки, а вместо това да ги ухажвайте, за да поставят съдържанието ви с входяща връзка към вашия уебсайт. По същия начин можете също да пишете проницателно съдържание на уебсайта си, така че други подходящи и авторитетни уебсайтове да цитират вашите уеб страници с бек линк.

Една от основните причини, поради която линк билдинга е толкова популярна стратегия, е, че Google счита препратките за един от най-важните сигнали за надеждността на уебсайта. 

Какво е (плащане на кликване) PPC?

Фокусът на Pay-Per-Click е доста очевиден. При този маркетингов метод вие ефективно наддавате за определени ключови думи и плащате на Google всеки път, когато някой кликне върху вашите реклами. Вашите реклами обикновено се показват в SERPs като изображението по-долу. 

Първият резултат, който виждате и който е спонсориран, написан по-горе, се показва, защото Amazon провежда PPC кампания за ключовата дума. Резултатите след това са там в SERPs в резултат на SEO и линк билдинг. 

Плюсове и минуси на Линк билдинга и PPC

Разбира се, нито PPC, нито Линк билдинга идват без съответните плюсове и минуси, но техният анализ дава ясна картина на това как работят тези стратегии. 

Професионалисти в линк билдинга

 1. Вашият авторитет продължава по-дълго с добър бек линк профил

Когато се заемете с линк билдинг, вие придобивате бек линкове, които сигнализират на Google, че уебсайтът ви е легитимен и предоставя решения, които вашата целева аудитория търси. Докато продължавате да създавате връзки (тъй като линк билдинга обикновено е дълъг и последователен процес), може да придобиете много връзки и те ще бъдат индексирани от Google. След като достигнете най-желаните позиции в SERPs, вероятно ще останете там за дълго време, освен ако не бъдете наказани от Google.

 • Значително по-евтино в дългосрочен план

Когато сте фокусирани върху линк билдинга, по-голямата част от бюджета ви ще бъде изразходвана за създаване на висококачествено съдържание, което трябва да донесе дългосрочен трафик. Освен това, тъй като ще създавате много съдържание, за да спечелите възможно най-много връзки, ще имате контрол върху това колко често публикувате съдържание. Може да се нуждаете от малък бюджет за проучване, но това е предимно по ваша преценка. И тъй като линк билдинга не включва реклами, няма да харчите огромни суми за получаване на видимост, но все пак ще я спечелите органично.  

Минуси на линк билдинга

 1. Може да отнеме много време, за да се покажат резултати

За разлика от платените реклами, при които незабавно получавате видимост, има вероятност с линк билдинга първоначално да не получите много трафик. Това е така, защото индексирането на вашите страници отнема време. Може също да отнеме време, за да получите смислени връзки от уебсайтове с висок авторитет.

Този фактор обаче зависи и от вашата ниша . За някои ниши линк билдинга може да започне да дава резултати само за няколко седмици, докато в други може да се наложи да чакате месеци, за да видите промени в класирането на страниците.

 • Изисква уникални похват и обхват

Ако искате уебсайтовете да се свързват с вас, тогава имате нужда от изключително съдържание, достойно за връзка . Това означава, че вашето съдържание трябва да е толкова добро, че уебсайтовете във вашата ниша да не могат да не се свържат с вас. 

Линк билдингът също включва много връзки. Обикновено ще търсите уебсайтове с добър авторитет на домейна и високо съответствие с вашата ниша. Бек линк от тези уебсайтове ще се квалифицира като висококачествена връзка. Въпреки това, точно като вас, вашите конкуренти също ще са достигнали до тях, така че ще ви трябва уникален подход, който получава краен резултат.

PPC положителни страни

 1. Незабавни резултати

Една от основните причини, които търговците представят, когато се застъпват за PPC, е, че тези кампании дават почти незабавни резултати. Както е показано на изображението по-горе, вашата реклама ще се показва в резултатите от търсенето в горната част, което увеличава максимално шанса потребителят да кликне върху вашите реклами. Освен това, вие се таксувате само ако потребителят щракне върху вашата реклама, което означава, че всеки път, когато се изразходва сума, получавате потребител на вашия уебсайт.

 • Конкретно насочване

PPC кампаниите могат да бъдат зададени специално въз основа на редица фактори. Можете да зададете аудиторията си въз основа на нейното местоположение, демографски данни, както и интереси сред много други фактори. Това означава, че ако сте наясно с вашата потребителска персона, тогава вашият PPC може да се окаже доста плодотворен в осигуряването на подходящ трафик.

 • Позволява експериментиране

Ако провеждате PPC кампания, тогава няма съмнение, че имате значителен бюджет. Това би било добре, тъй като можете да използвате този бюджет и за провеждане на A/B тестване, за да разберете какво работи и какво не. Например, ако вашите потребители отговорят на определена ключова дума, тогава вероятно ще фокусирате рекламите си върху тази ключова дума. По същия начин, ако не получавате реализации от конкретна демографска група, можете да изберете да я промените. 

Минуси на PPC

 1. Ценените ключови думи могат да бъдат скъпи

Когато провеждате PPC кампания, наддавате за всяка ключова дума, към която се насочвате. Това означава, че най-ценените ключови думи често се оказват доста скъпи, а други, които може да са по-евтини, може да не осигурят добра възвръщаемост на инвестициите. 

 • PPC губи своята ефективност ASAP

Основен проблем с PPC кампаниите е, че веднага щом спрете да харчите, вашата целева страница спира да получава трафик. Това означава, че ако разчитате единствено на вашата PPC кампания, за да донесе реализации, трябва да осигурите висока възвръщаемост на инвестициите по всяко време.  

 • Изключително бюджетен

Това е основната причина, поради която повечето уебсайтове избягват да използват PPC. PPC кампанията е ефективна само ако имате значителен бюджет и сте в състояние да я поддържате. Докато можете да създавате съдържание с минимални ресурси, PPC кампания е невъзможна без бюджет.

Най-добър маркетингов подход: Линк билдинг или PPC?

Линк билдинга и PPC са едни от най-популярните и ефективни стратегии, когато става въпрос за дигитален маркетинг. Тяхната ефективност обаче силно зависи от вашите цели и текущите обстоятелства. Ето няколко случая, в които можете да изберете едно пред друго.

Кога PPC е по-добрият вариант?

 1. Имате иновативна идея: 

Ако имате иновативен продукт или предложение, което не е правено досега, тогава PPC определено ще бъде вашият вариант. Ще насочвате ключови думи с малка или никаква конкуренция и по този начин можете по-лесно да поставите по-ниски оферти за ценени ключови думи.

 • Имате еднократен продукт или краткосрочна оферта:

Ако имате краткосрочна оферта и искате незабавни резултати, тогава би било по-добре да изберете PPC, вместо линк билдинг. Ако искате по-бързи реализации в кратък срок, изборът между изграждане на линкове срещу плащане за кликвания става съвсем ясен. 

Кога линк билдинга е по-добър от PPC?

 1. Искате хората да ви разпознаят като марка:

Ако искате да бъдете смятани за надежден авторитет във вашата ниша и не сте специално загрижени за реализациите, тогава линк билдинга става категоричен победител. Линк билдинга ще подобри цялостния ви трафик и ще ви помогне да утвърдите уебсайта си като надеждна онлайн платформа. С множество бек линкове във вашия профил, не само Google, но и целевата ви аудитория също ще намира уебсайта ви в резултатите от търсенето, което увеличава фактора на доверие.

Разбира се, това впоследствие ще доведе до реализации и постоянен трафик.

 • Нямате голям бюджет:

Линк билдингът също ще бъде вашият първи избор тук, тъй като за PPC кампания първото изискване е голям рекламен бюджет. Въпреки това, с линк билдинга вие няма да харчите големи суми за реклами, а вместо това ще укрепите собствения си бек линк профил, така че вашите страници да започнат да се класират на челни позиции. 

Синергия линк билдинг с PPC

Сега, след като установихме сценариите, при които линк билдинга работи над PPC и обратно, нека да разгледаме как и двете могат да се възползват от другите.

 1. Насочване по ключови думи

Въпреки че получаването на списък с ключови думи е доста лесно, вие няма да разберете истинската им стойност веднага само с линк билдинг. Това е мястото, където PPC може да бъде от голяма помощ. Една кратка PPC кампания няма да изчерпи бюджета ви и ще ви уведоми дали ключовите думи, които избирате в списъка, действително носят реализации или не. 

 • Линк билдинга се фокусира върху съдържанието, а PPC подобрява достигането на целевите страници

Въпреки че PPC е страхотна тактика за насочване на вашата целева аудитория към вашите целеви страници, има шанс вашият потребител да провери други страници на вашия уебсайт, преди да направи поръчка. Това е мястото, където вашето достойно за връзка съдържание става изключително полезно. След като вашият потребител види, че наистина сте надежден уебсайт, шансовете за реализации ще се увеличат значително.

Това обаче ще изисква да имате и вътрешни връзки на целевите си страници.

Заключение

Сега имате пълната информация за това колко различни са линк билдинга и PPC и как можете да ги използвате, за да подобрите цялостния си уебсайт. Уведомете ни, ако сме пропуснали нещо и в коментарите. Успех с вашите Линк билдинга или PPC кампании, или, надяваме се, и двете!

admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *