0

Анализ на обратни връзки – как да оценим входящите връзки

Как да оцените обратните връзки, за да можете да идентифицирате правилните възможности за линк билдинг и да премахнете вредните връзки

Обратните връзки са съществена част от една добре скроена SEO стратегия. Те показват на търсачките, че други страници валидират вашия сайт и предават пълномощия на вашия домейн. Въпреки това, не всички обратни връзки са създадени еднакви; някои могат да повлияят негативно на класирането ви.

В тази статия ще обясним как да четете обратна връзка, така че да можете да идентифицирате правилните възможности за линк билдинг, които са от полза за вашия сайт, и да премахнете онези, които може да вредят.

Какво представлява анализът на обратната връзка

Анализът на обратната връзка е цялостна оценка на качеството, количеството и уместността на връзките, водещи от един сайт към друг. Можем да мислим за това като за пътуването на обратната връзка: къде започва, дестинацията и как стига до там.

Предимства на анализа на обратната връзка

Анализирането на обратните връзки както на вашия сайт, така и на сайта на вашия конкурент има следните предимства:

  • Виждане на вашия сайт от очите на търсачките
  • Премахване на вредни връзки, за да се избегнат наказания
  • Определяне на кое съдържание на вашия сайт и на сайта на вашия конкурент получава най-голямо одобрение и съответно начертаване на стратегия за съдържание
  • Определяне на възможности за вътрешно свързване за предаване на правомощия между вашите страници
  • Идентифициране на възможности за линк билдинг, като откриете кой се свързва с вашите конкуренти, към кои страници се свързват и по какъв начин

Как да анализираме препратки

Има няколко ключови параметъра, които трябва да търсите, когато анализирате препратките. Ще ви е необходим SEO инструмент, за да прочетете тези части от информацията. Ahrefs , Majestic SEO , SEMrush и Moz са едни от най-използваните проверки за обратни връзки, предлагащи безплатни и платени версии. Изборът зависи от вашите нужди, бюджет и обхват на работа, но всички те предоставят прозрението, което искате да получите от одита на обратната връзка.

Общо препратки

Първият показател, който трябва да търсите в SEO инструмент на трета страна, е общият брой обратни връзки, сочещи към домейн или страница, в зависимост от това какво анализирате. Ще се вижда в горната част на страницата по следния начин:

Това е кумулативният брой на всички обратни връзки, сочещи към вашия сайт/страница. На теория, колкото повече, толкова по-добре. Но в суровата реалност повече препратки не винаги водят до по-добро класиране – други фактори влияят върху това къде се появява даден сайт в SERPs, което ще обясним по-долу.

Препращащи домейни

Известни също като свързващи домейни, препращащите домейни са уебсайтове, които водят към домейна или страницата, която анализирате. С други думи, те са мястото, където обратната връзка започва своето пътуване.

Въпреки че наличието на множество препратки от един и същ препращащ домейн все още е ценно за SEO, Google заявява, че тяхната стойност не се увеличава постепенно. Това означава, че алгоритъмът на Google не възприема непременно всяка нова връзка като нов вот на доверие.

Все още е добра практика да имате повече от една входяща връзка от един препращащ домейн. Това помага за създаването на естествен профил за обратна връзка.

Закотвен текст

Анкорният текст е думите, върху които можете да щракнете, които ви отвеждат до целевата страница. Обикновено се появява подчертан и в различен цвят от останалия текст на страницата.

Търсачките използват закотвени текстове, за да разберат за какво става въпрос на вашата страница, когато обхождат препратки, така че те трябва да са подходящи.

Описателните ключови думи, подсказващи целевата страница, правят добра котва. Но също така е важно да не използвате точните думи многократно. Това може да изглежда неестествено. Има няколко вида anchor текст, които можете да използвате, за да създадете здравословен профил на обратна връзка:

Точно съвпадение

Те включват основните ключови думи, към които е насочена страницата – например on-page SEO към страница за on-page SEO. Анкорните текстове с точно съвпадение имат най-голяма стойност за подобряване на класирането при търсене. Прекомерното оптимизиране обаче може да доведе до наказание.

Частично съвпадение

Тези котви включват основните ключови думи плюс някои варианти. Например, подобрете SEO на страницата до страница за SEO на страницата.

Свързани

Свързаните котвени текстове използват вариант на целевите ключови думи. Например, класирайте се по-високо в SERP на страница за най-добри практики за SEO.

Брандови

Както подсказва името, брандиран котвен текст включва името на марката – например Ahrefs, свързващ към ahrefs.com.

Генерични

Те могат да бъдат определени като призив за действие. Щракнете тук, повече информация, прочетете тук са всички примери за общи котви.

Изображение

Закрепените изображения са алтернативните текстове, които добавяте към вашите изображения. Те помагат да се разбере какво представлява изображението, когато не е показано правилно на страницата. Освен това Google ги чете като котва.

Използвайте различни текстове за котва, за да имате естествен профил на обратната връзка.

Топ страници

Това са страниците, които получават най-много препратки. Обикновено началната страница ще се появи на първия ред. Но съдържанието, което стана вирусно, също може да поеме водеща роля.

Важно е да анализирате водещите страници по две причини. Можете да видите какво се класира на вашия и на вашия конкурентен сайт, за да начертаете стратегия за съдържание и да разработите съответно стратегия за линк билдинг. Подобрете това, което привлича най-много внимание, и достигнете до сайтове, от които искате връзки. Можете също така да използвате най-добрите страници, за да се свържете вътрешно с по-малко одобрените, за да предадете пълномощия в рамките на вашия сайт.

Качество на връзката

Разгледахме как да деконструираме обратна връзка. Нека да разгледаме какво прави връзката спам, освен показателите, които обсъдихме. Използвайте безплатния инструмент за отказване на Google, за да прекратите връзката им, така че да поддържате сайта си здрав.

Преглед на сайта

Преди да анализирате числени индикатори, направете тест за качество, за да получите цялостен поглед върху източника на обратната връзка. Това е първата стъпка към избягване на спам връзки.

Съществува ли уебсайтът, за да продава продукт или да предоставя ценна и подходяща информация на своите страници с ресурси? Или се състои от несвързано, нискокачествено съдържание, което няма да предаде много авторитет на изходящите страници? Има ли лесен за навигация и ясен дизайн? Можете да отговорите на тези въпроси, като просто прегледате сайта. Нямате нужда от инструмент, за да определите какво виждат очите ви.

Източникът на трафик на сайта, където се генерират входящи връзки, също е важен. Не искате връзки към вашия счетоводен бизнес в САЩ от уебсайт на италиански език.

Един качествен сайт ще бъде уместен; ще има смисъл и ще се почувства правилно. В Linkovete.net създаваме само връзки към тези висококачествени сайтове, които са свързани с вашата ниша.

Спам връзки

Спам връзките идват от лошо качество и несвързани сайтове, които споменахме по-горе. Други често срещани места за такива връзки са директории и секции за коментари на публикации в блогове. 

Те може да са работили в каменната ера, но алгоритъмът на Google сега знае, че това са най-вече зловредни опити за манипулиране на SEO. Така че, най-добре е да стоите далеч от тях.

Неработещи връзки

Неработещата връзка е обратна връзка, която не работи. Той не отвежда потребителя до веднъж насочената страница, когато щракне, вместо това показва съобщение за грешка.

Има няколко причини, поради които възниква повредена връзка:

  • Целевата страница вече не съществува.
  • При добавянето на връзката е въведен грешен URL адрес.

Можете да опитате да поправите повредени връзки, като пресъздадете целевата страница или като я пренасочите. Ако страницата все още съществува, можете да опитате да се свържете с свързващия домейн и да ги помолите да я разгледат. Неработещите връзки могат или не могат да навредят на SEO, тъй като Google може просто да ги пренебрегне. Те обаче създават негативно потребителско изживяване. Така че, ако не може да се поправи, отхвърлете ги.

Изградете връзки чрез анализ на обратни връзки на конкуренти

Можете да идентифицирате добри възможности за обратна връзка, като погледнете кой се свързва с вашите конкуренти. Вероятно знаете кои са вашите конкуренти. Те най-вероятно ще бъдат на предпочитания от вас SEO инструмент. Можете също така да въведете свързани ключови думи в Google и да видите кой излиза.

Разгледайте препратките на вашите конкуренти, за да идентифицирате:

  1. Кой се свързва с тях? Свържете се с тях и ги попитайте дали биха желали да се свържат с вас.
  2. Кои страници генерират най-много препратки? Използвайте тази информация, за да създадете подобно, но по-добро съдържание. Изпратете имейл на свързващия сайт и ги помолете вместо това да направят връзка към вашата страница. Това е известно също като техниката на небостъргача, добре позната стратегия за линк билдинг.  
  3. Ако имат повредени връзки. Свържете се с домейна за свързване и ги помолете да заменят повредената връзка с обратна връзка към вашия уебсайт.

Номерът се крие в това да определите силните страни на вашите конкуренти и да ги използвате във ваша полза.

Да обобщим

Обратните връзки не са просто парчета текст, които сочат към сайт. Има много мисъл и усилия, които са вложени в тях. Въпреки това, задълбочената оценка на входящия трафик има множество предимства. Така че, уверете се, че периодично анализирате препратките както на вашия сайт, така и на вашите конкуренти.

admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *