0

Как да намерите и използвате препратки на конкуренти, за да надминете конкуренцията

Откраднете най-добрите обратни връзки на вашия конкурент, след което ги изпреварете в SERPs.

Анализът на конкурентите е важна част от всеки добър маркетингов план (поне такъв, който ще успее), но може би никъде повече от онлайн. 

Тъй като всичко е стриктно каталогизирано за нас онлайн и има толкова много инструменти, които ни позволяват да видим точно какво правят нашите конкуренти, е много по-лесно да възпроизведем техния успех. 

Когато става въпрос за оптимизиране на търсачките и линк билдинг, няма по-добър източник на обратни връзки от връзките на вашите конкуренти.

Ако можете да намерите възможности, където сайтовете се свързват с вашите конкуренти, особено ако те са висококачествени препратки, можете да направите обратен инженеринг на конкурентни връзки и по същество домейн на конкурент. 

Ако знаете как и къде да търсите и ако разполагате със съдържанието, можете да направите препратките на вашия конкурент също ваши препратки. 

Какво представляват препратките към конкурентите?

Конкурентните обратни връзки по същество са просто термин, използван за обозначаване на входящите обратни връзки, сочещи към домейните на вашите конкуренти. Те включват както nofollow, така и dofollow препратки, получени чрез неща като форуми, публикации на гости, платформи за социални медии, сайтове за препоръки и доброто старо органично търсене. 

Начинът, по който откривате препратки към конкуренти, е чрез използването на SEO инструмент като Ahrefs, MOZ, Semrush и други подобни. 

Пускате конкурентен домейн чрез инструмент за проверка на обратни връзки и след това разглеждате резултатите. 

Вашите конкуренти са всички сайтове в SERP, с които се състезавате за класиране. Вашият анализ на обратната връзка трябва почти винаги да се фокусира върху сайтовете, които се класират на или близо до горната част на страницата с резултати от търсачката. 

Оптимизацията за търсачки е безкрайна борба за надмощие в търсачките. Google обработва около 5,6 милиарда търсения всеки ден и малка част от сайтовете се радват на по-голямата част от трафика. 

Десетте домейна на първата страница на SERP получават 92 процента от този трафик, докато сайтовете на втора страница се борят за 5%. 

За да определи къде ще се класира една страница, Google прилага своя (уж) алгоритъм за PageRank с 200 фактора, оценявайки всичко от UX на страницата, авторитет на домейна, фактори на ниво сайт, фактори на ниво страница и, разбира се, профил на обратна връзка. 

Това класиране се прилага по различни, до голяма степен непознати начини, но някои са (отново, както се твърди) по-важни от други за класирането. 

Андрей Липацев, старши стратег за търсене в Google, твърди, че 2-та най-важни фактора за класиране са препратките и съдържанието. 

Това означава, че вашият маркетинг на съдържанието и линк билдинга са може би двете най-важни променливи, когато става въпрос за това колко добре се представяте спрямо вашите конкуренти. 

Но не всички връзки са създадени еднакви. Анализ на над 11,8 милиона резултати от търсене с Google установи, че профилът на обратната връзка на даден сайт (както количеството, така и качеството на връзките) е това, което определя дали и с колко сайт А превъзхожда сайт Б в SERP. 

Всичко това е причината да обърнете голямо внимание на препратките, които вашата конкуренция е получила и продължава да получава. Това ви позволява да изложите жизнеспособна стратегия за линк билдинг, която може да ви позиционира на една от желаните позиции на първа страница в SERP. 

И така, защо анализът на обратните връзки на конкурентите е толкова важна част от доброто SEO? 

Съвременните версии на SEO инструменти като Ahrefs и други са наистина напреднали и ви предоставят невероятна представа за сайта на конкурента, включително как и къде вашите конкуренти изграждат своите препратки. 

Разбира се, много повече се влага в измислянето на стратегия за препратки към конкуренти и това е само началото. След като получите вашите връзки, тогава започва обхватът. 

Поради това колко много работа се влага в това, много хора предпочитат да възложат линк билдинга към опитна услуга за линк билдинг. В Linkovete.net ние изграждаме звездни препратки към нашите клиенти от години. 

Ние използваме одобрени от Google техники, за да намерим възможности за линк билдинг и използвайки нашия изпитан във времето метод за създаване и достигане на съдържание, изграждаме подходящи, естествени обратни връзки, които предават SEO стойност и ви издигат нагоре в SERP. 

В допълнение към преглеждането на общите обратни връзки на конкурентите, можете да се задълбочите още повече и да разгледате неща като колко високо авторитетни препратки имат, анкор текста, който използват и т.н. 

Въоръжени с толкова много информация, можете да използвате препратките на конкурентите по следните начини.

Определете жизнеспособни SEO показатели за себе си

Когато правите своя анализ на конкурентите, вие не разглеждате произволен сайт на конкурент, а тези, които са класирани в горната част на страницата с резултати от търсачката. 

Тези сайтове са успели да създадат репутация на доверие и качество с Google, повечето от които се свеждат до тяхната образцова SEO и стратегия за линк билдинг. 

Това са вашите конкуренти, които са добри в линк билдинга, маркетинга на съдържанието, оптимизирането на скоростта на страницата, изграждането на удобен за мобилни устройства сайт и т.н. 

Докато анализирате вашите конкуренти, можете да разгледате широк набор от специфични фактори за класиране. След като комбинирате всички тези данни, имате шаблон, който да следвате за куп критични показатели. 

Например, да кажем, че откривате, че най-добрите сайтове имат средно 100 препратки, но ви липсва в този отдел. Е, сега знаете къде да посветите значително време. 

Нещо повече, ако данните показват, че инфографиките привличат най-голям брой и най-висококачествени обратни връзки, можете да приспособите съдържанието на уебсайта си и публикуването на гости, за да пресъздадете това. 

Извършването на тези промени отнема време, но ако се направи правилно и с постоянство, трябва да започнете да получавате нови препратки и да забележите подобрение в класирането на вашите сайтове. 

Разкриването на възможности за линк билдинг е важна част от стратегията за обратни връзки

В допълнение към това, че ви дава представа за SEO тактиките, анализирането на препратки към конкуренти също ви показва къде потенциално бихте могли да изграждате препратки. 

Ако знаете, че определени уебсайтове се свързват с вашите конкуренти, вие знаете, че те са отворени за свързване към сайтове във вашата индустрия, което означава, на теория, те трябва да са отворени за свързване и с вашия. 

Идеята с анализа на връзките е да намерите обратните връзки на вашите конкуренти, да вземете под внимание страниците с входяща връзка, след което да се заемете да създадете подобно съдържание – само по-добро. Този подход е известен като метода на небостъргача и има много успехи. 

Предупреждение: Един от проблемите, които хората са склонни да имат с Skyscraper, е, че тъй като беше толкова успешен, беше направен до смърт в много ниши. Уеб администраторите и собствениците на сайтове получават имейли от този вид през цялото време и може да бъде трудно да се пробие през навалицата. 

Когато го направите, често от вас се иска да платите за връзка, което може да бъде рисковано и много SEO специалисти са против. 

Можете също да използвате този подход, за да разкриете възможности за публикуване на гости. Просто намерете сайтовете, на които вашите конкуренти са публикували публикации за гости, и след това посегнете към същите сайтове с вашите идеи за публикации за гости. 

Разкрива слабостите на конкурентите и възможностите за тяхното използване

Когато проследявате входящите връзки на вашите конкуренти, вие не търсите само възможности за висококачествени обратни връзки, но също и такива с по-ниско качество, които оказват най-малко влияние върху PageRank. 

Това са слабите места на вашите конкуренти. Когато прегледате профила на обратна връзка на конкурент, можете да видите всички спам връзки, лоши обратни връзки от сайтове с ниско качество/нисък авторитет на домейна и, най-важното, техните повредени обратни връзки. 

Неработещата връзка означава, че URL адресът вече не е валиден (извежда грешка 404, когато щракнете върху връзката). Наличието на повредени връзки на страница е лошо за SEO, така че уебсайтовете искат да знаят за тях и да се отърват от тях. 

Неработещата връзка е вид слабост, за която определено искате да знаете и да се възползвате като създател на връзки. Това е една от най-добрите възможности за връзка. Можете да се свържете с препращащите домейни, да ги уведомите за проблемите и след това да предложите решения под формата на нови, функционални препратки към вашето съдържание като заместители. 

Оптималната стратегия тук е да се съсредоточите върху повредени връзки, които съдържат вашите целеви ключови думи. 

6 стъпки за намиране на препратки към конкуренти

След като вече знаете защо насочването към обратни връзки към конкуренти е толкова важно, по-долу ще изложим как точно да намерите тези обратни връзки.

Стъпка 1: Проучване на ключови думи

Анализът на обратната връзка на конкурента се основава на това първо да знаете кои са вашите конкуренти и за да ги идентифицирате, трябва действително да видите с кого се състезавате за класиране. 

В Google търсене това означава, че трябва да знаете кой в ​​момента се класира на челни позиции за ключовите думи, към които се насочвате. Лидерите задават тона за всичко – от профила на обратната връзка до съдържанието, които са двата най-големи фактора във вашата SEO стратегия. 

Хората, извършващи анализ на обратната връзка на конкурентите, са в една от двете лодки: те вече са планирали своите ключови думи, оптимизирали съдържанието си за тях; или са получили съдържание, което не е оптимизирано по ключови думи. 

Ако сте в последния лагер, ще искате първо да определите конкретните ключови думи, за които се класирате (където и да ги класирате). Ще ви е необходим инструмент за анализ на връзки като Ahrefs, SpyFu, SE Ranking или SEMrush, за да направите тази стъпка. 

SEMrush и Ahrefs са може би двата най-често използвани индустриални стандарта. 

И двете ви позволяват да видите кои ключови думи за търсене привличат трафик (каквото и да е количество трафик) към вашия сайт в момента. 

Ето как изглежда страницата с органични ключови думи за Backlinko.com, един от най-големите и успешни сайтове в нашата ниша. 

Можете да видите кои ключови думи получават най-много трафик. 

Стъпка 2: Намерете основните си конкуренти

След като определите към кои SEO ключови думи искате да се насочите, трябва да намерите всички конкурентни сайтове, с които се конкурирате за тези ключови думи. 

Преминаването през резултатите от търсенето с Google обикновено ще свърши работа. 

Имайте предвид обаче, че не искате да търсите просто по обикновената ключова дума. Това само ще генерира персонализирани резултати от търсенето за вас, които могат да бъдат доста различни от това, което вижда средният потребител. 

Ако ключовата ви дума е била нещо като „messenger bags“ например и сте търсили тези думи за търсене, резултатите от вашето търсене може да изглеждат по следния начин: 

Забележете как Amazon е най-горната страница. 

От съображения за точност, трябва да съставите низ за търсене, който ще генерира списък със свързани и подходящи уебсайтове. 

„Най-добрите куриерски чанти“, от друга страна, дава следното: 

Ако бяхте партньорски уебсайт, насочен към този низ от ключови думи, тези най-високо класирани страници съответстват повече на резултатите, които бихте преследвали, защото са по-подходящи за вашия уебсайт. Все още огромни сайтове, но много по-близо до истинските ви конкуренти.

Можете също да направите следното. 

Започнете, като въведете следното в лентата за търсене на Google (но не включвайте скобите):

Свързани: (вашият уебсайт)

Ако търсите nytimes.com, ще изглежда нещо като:

Свързани: nytimes.com

Ето как ще изглежда екранната снимка за тази заявка за търсене. Вижте как Google филтрира резултатите въз основа на подобни големи новинарски сайтове:

Ако искате много по-подробен анализ, ще трябва да използвате SEO инструмент като SEMrush или Ahrefs. 

Използвайки един от тях, ще можете да:

 • Вижте кои са вашите най-високо класирани органични конкуренти
 • Позиционирайте конкурентите 
 • Намерете вашите конкуренти в индустрията 
 • Намерете конкуренти чрез препратки

Органични конкуренти

Когато управлявате домейн чрез органичен инструмент за изследване, вие не само ще получите техния списък с органични ключови думи, но и списък с най-добрите SEO конкуренти. 

Това са уебсайтовете, които се конкурират с вас за ключови думи за търсене. Инструменти като Ahrefs и SEMrush анализират конкурентите въз основа на броя ключови думи за класиране, споделени между конкурентни сайтове, както и общия брой ключови думи, за които вашите конкуренти се класират. 

Позиционирайте конкурентите

SEO инструментите също ви позволяват да проследявате конкурентите по тяхната позиция в SERP за дадени ключови думи. 

За Ahrefs бихте използвали инструмента за изследване на ключови думи, за да търсите по вашата конкретна ключова дума, за да видите как изглежда първата страница на SERP: 

Идентифицирайте вашите конкуренти в индустрията 

Ако целта на анализа на препратките на вашите конкуренти е да усъвършенствате конкуренцията в индустрията (а не конкретно SERP), тогава ще трябва да филтрирате резултатите от SEO инструмента още повече. 

Когато направите това, целта е да се потопите по-дълбоко в анализите на пазарния трафик и да сравните конкурентите по неща като пазарно господство и демография. 

Ще искате да разгледате най-често споделяните ключови думи на конкурента, тенденциите в трафика, източниците на трафик, тяхната история на растеж, както и демографията на целевата аудитория. 

Намерете обратни връзки на конкурента

Когато въведете домейна си в нещо като SEMrush или Ahrefs, можете да видите целия си профил за обратна връзка, в който можете да видите и вашите конкуренти за обратна връзка. 

Това са сайтовете, с които споделяте най-голям брой препращащи домейни. Те имат профил на обратна връзка, който е подобен на вашия. 

Ако трябваше да въведем „backlinko.com“ в инструмента за изследване на сайтове в Ahrefs и след това да щракнем върху „конкуриращи се домейни“ под „органично търсене“, ето как би изглеждал техният списък с конкурентни домейни: 

Стъпка 3: Сегментирайте конкурентите

Едно нещо, което вероятно сте забелязали в този момент е, че имате различни видове конкуренти.

Вашите конкуренти в органичното търсене и конкуренцията в индустрията не винаги се припокриват напълно. Хубаво е двете неща да не се смесват. 

Когато правите анализ на конкурентите, трябва да сегментирате конкурентите си и да ги анализирате по различен начин. 

Начинът да направите това е първо да прегледате в какво изглежда се специализира всеки конкурентен сайт и след това да използвате констатацията, за да определите дали имате работа с конкурент на домейн или конкурент на ниво страница. 

Състезатели на ниво домейн

Конкурентите на ниво домейн са вашите основни конкуренти, защото са в същата индустрия и се насочват към едни и същи ключови думи. 

Обикновено ще забележите, че всички ваши съперници на ниво домейн се конкурират с вашия сайт на всяко ниво, което означава, че всичките им поддомейни трябва да са подходящи, когато правите анализ на обратната връзка. 

Винаги можете да идентифицирате вашите конкуренти на ниво домейн по това дали техните уебсайтове са в същата ниша като вашите. Обърнете голямо внимание на тези, които изглежда, че следват вашата целева демографска група във всички платформи на търсачките (социални, Google, Youtube и др.). 

Конкуренти на ниво страница

Конкурентите на ниво страница са единичните URL адреси или страници, които се конкурират с вас за ключови думи. Те не са в същата индустрия или пространство като вас, но една или повече от страниците на техния сайт следват същите ключови думи. 

Илюстрация на това би било да разгледаме всички страници, които се появяват в SERP заедно с вашия сайт, които са неконкурентни компании. 

Вземете например сайт като backlinko, голям сайт в нашата ниша и MOZ. Backlinko е доставчик на SEO услуги, а MOZ е инструмент за SEO изследвания. 

Ако търсите „on page seo“, има припокриване на ниво страница: 

И двете имат страници, които са насочени към тази ключова дума, но не са преки конкуренти. 

Това означава, че анализът на обратната връзка на конкурента на ниво страница се фокусира само върху един URL адрес, а не върху целия домейн. 

Има и разлика между авторитета на домейна и авторитета на страницата, която си струва да имате предвид, когато сегментирате тактиката си за линк билдинг. 

Стъпка 4: Пуснете конкуренти на ниво домейн чрез инструмент за анализ на обратни връзки

Това е мястото, където наистина навлизате в същината на анализа на обратната връзка на конкурента. Искате да започнете с вашите конкуренти на ниво домейн, защото това е най-голямата ви конкуренция. 

За да направите това добре, ще ви трябва мощен инструмент за проверка на обратни връзки от един от големите SEO инструменти, които споменахме в тази статия – MOZ, SEMrush, Ahrefs и т.н. 

Проверката на обратната връзка Ahrefs е това, което ние от Linkovete.net използваме и е един от най-използваните инструменти в анализа на търсенето. 

Той извършва анализ на обратни връзки, използвайки база данни с повече от 170 трилиона домейна и 30,29 трилиона връзки, което е просто огромно. 

Програмата за проверка на обратни връзки на Ahrefs ще направи бърз анализ на обратните връзки на вашите конкуренти и след това ще ви предостави изчерпателни данни за обратни връзки. Въвеждате домейна (в този случай ahrefs.com) в браузъра на сайта и след това ви се предоставя отчетът за обратни връзки за ahrefs.com:

Ще ви даде: 

 • Рейтинг на домейна на уебсайт (DR) – собствен резултат на Ahrefs, оценяващ относителната сила на профила на домейна на сайта по скала от 0-100
 • Общият брой препращащи домейни, които даден уебсайт има
 • Броят обратни връзки, които даден уебсайт има
 • URL рейтинг (UR) на препращащите страници – Силата на профила на връзката на домейна (всички страници с връзки) от 0-100. 
 • Топ препратки, котвен текст и страници

Трябва да платите, за да получите достъп до тези задълбочени запитвания и отчети, но ако сте сериозни в извършването на задълбочен анализ на препратките на конкуренти, това е нужно. 

Отново SEMrush и Moz също са жизнеспособни алтернативи за извършване на цялостен анализ на ниво домейн. 

Стъпка 5: Проучете URL адресите на вашите конкуренти на ниво страница

Тази стъпка включва много работа, подобна на анализа на ниво домейн, но вместо да правите анализ на обратната връзка на цял сайт, вие просто разглеждате страниците, с които се конкурирате. 

Всички SEO инструменти, които засегнахме досега, са повече от способни да ви осигурят анализ на ниво страница на препратки към конкуренти. 

Ако използвате SEMrush, например, можете да направите анализ на ниво страница, като въведете URL адреса на вашия конкурент и натиснете „анализ“.

Това ще ви даде информация за профила на URL връзката, включително: 

 • Типовете обратни връзки, сочещи към страницата 
 • Повтарящи се котвени текстови думи/фрази
 • Индустриални категории за препращащите домейни
 • Колко спечелени и загубени входящи връзки през предходния 6-месечен период
 • Общо входящи връзки
 • Общ брой уникални препращащи домейни, сочещи към страницата

По принцип процедурата е същата, ако решите да използвате Majestic или MOZ. Просто въведете URL адреса и изчакайте инструментът да ви предостави статистически данни. 

Ако ще използвате Ahrefs, трябва да дадете на инструмента още няколко команди, преди да продължите с анализа на обратната връзка на ниво страница. 

Ще трябва да промените опцията „поддомейни“ по подразбиране в лентата за търсене на изследването на сайта на „точен URL“. Това казва на Ahrefs, че искате само резултати, които се отнасят до конкретните страници, които търсите. 

Какъвто и SEO инструмент да изберете да използвате, прозрението на ниво страница е добра допълнителна информация за препратките на конкурентите, която можете да комбинирате с анализа на ниво домейн. 

На този етап трябва да имате доста добра представа за качеството на препратките на вашите конкуренти, работата, необходима, за да ги изпреварите, и възможностите за препратки, достъпни за вас. 

Стъпка 6: Направете анализ на пропуските в обратната връзка 

Добрите SEO специалисти ще могат да разработят солидна кампания за линк билдинг, използвайки препратки към конкуренти на ниво домейн и страница. Страхотният SEO професионалист ще погледне отвъд очевидното и ще проучи пропуските и ще използва още повече възможности за обратна връзка. 

Намирането на тези пропуски включва, може би не е изненадващо, анализ и изследване на пропуските в обратната връзка. Идеята е да сравните и контрастирате профилите на връзките на няколко конкуренти, за да откриете всички възможности за свързване, които може да пропускате. 

SEMrush ви позволява да правите проучване на липсата на обратни връзки на до 5 сайта едновременно. Той ще провери кръстосано техните профили за обратна връзка, за да ви покаже всички препращащи домейни, които са общи, но които вие пропускате. 

Правейки това е начинът, по който се уверявате, че нито една възможност за връзка не пада през пукнатините. На този етап трябва да имате по-добра представа как да се конкурирате по-добре с най-добрите изпълнители във вашата ниша. 

Така се прави. 

 1. Насочете се към инструмента „Backlink Gap“ на SEMrush и използвайте вашия домейн, заедно с четирима от вашите конкуренти. Опитайте се да използвате тези, които имат най-силните профили за обратна връзка, защото те ще ви покажат възможности за връзки с най-добро качество. 
 2. След като имате своите домейни, които искате да анализирате, натиснете „намерете потенциални клиенти“. SEMrush сравнява профилите за обратна връзка на всеки и ви представя пропуснати възможности за обратна връзка. 

След като имате домейните, сортирайте ги по: 

 • Най-добър – висок домейн авторитет, препращащ домейни с най-много препратки към вашите конкуренти, но нито един към вашия. Това са вашите първокласни перспективи за нови препратки.  
 • Слаби – препращащи домейни с връзки към всички сайтове в списъка ви, като вашият получава най-малко
 • Силно препращащи домейни, които имат само връзки към вашия сайт 
 • Споделени – домейни, които всичките пет сайта имат общо
 • Уникални препращащи домейни, които сочат само към 1 от 5-те уебсайта, които анализирате

Анализът на обратната връзка на конкурента е изключително мощен

Анализирането и възползването от препратките на вашите конкуренти е много ангажиращ процес. Изисква се много работа за стесняване на вашите възможности за обратна връзка. 

След като направите това, трябва действително да ги преследвате, което е изцяло нов проект. 

И двете комбинирани са достатъчно трудни, но това е компонентът за достигане, който много SEO специалисти смятат за най-труден. 

Поради тази причина много хора предпочитат да възложат работата на краката на външни изпълнители. 

Linkovete.net е опитна услуга за линк билдинг, която е в това дълго време. Ние знаем как да създаваме списъци, да намираме контакти и да осигуряваме обратни връзки. 

Ние изграждаме обратни връзки, като използваме одобрени от Google техники за линк билдинг, съчетани със силен редакционен процес, стратегически подход и прозрачно, базирано на ефективността ценообразуване, за да постигнем на нашите клиенти невероятни резултати. 

Ако искате да научите повече за това как работим и защо сме толкова запалени по линк билдинга, свържете се с нас днес, за да научите повече за нашите цени и да резервирате обаждане за откриване с нас. 

admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *