0

Какво е Black Hat Link Building

Научете за тактиките за линк билдинг с черна шапка, които трябва да избягвате

Онлайн видимостта е от съществено значение за успеха на днешния бизнес. Не само помага за придобиването на повече клиенти, но стабилното дигитално присъствие също така повишава осведомеността за марката и ви позволява да се откроите от конкуренцията. Линк билдингът формира основата на добре обособена SEO стратегия, която ще постави вашия уебсайт пред правилната аудитория. Това изисква опит и ресурси, така че някои прибягват до неестествени тактики за линк билдинг, за да получат по-бързи резултати. Тук сме, за да обясним защо това е лоша идея.

Какво представляват връзките Black Hat?

Връзките с черна шапка са тези, които противоречат на указанията на търсачката. Черната шапка за линк билдинг е придобиване на връзки чрез средства, които не дават практически резултати за заявки за търсене. Тези тактики имат за цел да повишат класирането, без всъщност да обслужват интернет потребителите. Вместо да добавят стойност, черните връзки работят, като се опитват да манипулират търсачките. Въпреки това, тъй като алгоритъмът става по-сложен, тези сенчести техники за линк билдинг стават безполезни и подлежат на санкции.

Защо хората използват Black Hat връзки?

Има няколко причини, поради които бизнесът използва черна тактика за линк билдинг:

 • Връзките с черна шапка са лесни за изграждане: те не изискват специален обхват или полезно съдържание, чието създаване е отнело труд.
 • Връзките с черна шапка са евтини: Повечето създатели на връзки искат да направят бързи пари, като продадат всяка връзка от списък. Това никога не работи, защото уместността и качеството са от съществено значение за връзките, които подобряват класирането, и такава оценка се извършва ръчно.
 • Черните връзки са бързи: Изграждането на симбиотични връзки със създателите на съдържание е начинът за изграждане на естествени връзки, но отнема време. 

Защо трябва да избягвате връзките с черни шапки

Връзките с черна шапка са в най-добрия случай загуба на ресурси, тъй като им липсват принципите за добър линк билдинг и следователно не подобряват класирането. Но има и други по-сериозни причини, поради които трябва да избягвате връзки с черни шапки:

 • Връзките с черни шапки са неетични: Основната цел на бизнеса трябва да бъде да помага на своите клиенти и този подход не трябва да се ограничава до продукта, който продават. Подпомагането на клиенти онлайн започва със заявката за търсене. Спам съдържание, което не отговаря на това, което интернет потребителят търси, е често срещан начин за изграждане на черни връзки, което е неетично.
 • Връзките с черна шапка са неестествени: обратната връзка, която работи, трябва да идва от подходящи, висококачествени уебсайтове, които имат смисъл за крайния потребител и Google. Черните връзки идват от неподходящи уебсайтове, които препращат към други несвързани уебсайтове. Те нямат смисъл и са неестествени. 
 • Черните връзки са отворени за санкции: Алгоритмите на търсачките непрекъснато се подобряват, за да откриват сенчести SEO практики. Алгоритъмът на Google е добър в откриването на безполезни обратни връзки вече десетилетие и те налагат санкции за борба със спама.
 • Черните връзки могат да причинят сериозна загуба на печалба: санкциите на Google могат да бъдат достатъчно сурови, за да унищожат целия ви трафик и драстично да намалят класирането ви.

8 Тактики за линк билдинг с черна шапка, които трябва да избягвате

1) Връзки с ниско качество

Google подчертава уместността и качеството, когато говори за обратни връзки и казва, че обратните връзки са „редакционни гласове, дадени по избор“. За да разберем какво прави една висококачествена, подходяща връзка, първо трябва да разберем как работят обратните връзки.

Външните връзки работят, като предават права на целевата страница. Колкото по-висок е авторитетът, толкова повече от него преминава към целевия URL адрес. Мислете за авторитетен уебсайт като за такъв, който носи тежест по определена тема. NY Times може да бъде добър пример за сайт с висок авторитет. Въпреки това, други по-малко популярни сайтове също могат да бъдат авторитетни, тъй като популярността не корелира с авторитета.

Една често срещана грешка, която някои правят, е да разчитат твърде много на показатели на трети страни, за да определят авторитета. Този подход може да бъде проблематичен, тъй като показателите на трети страни са отворени за манипулиране. Вместо това, използването на съдържание е индикатор за авторитет: полезни публикации в блогове, инфографики, добре проучени данни, изображения, подробни сравнения на продукти и всичко друго, създадено, за да отговори на заявките за търсене по възможно най-добрия начин, е добро съдържание. Те се наричат ​​още активи с възможност за свързване: части от съдържание, към които другите ще искат да се свържат.

Ако даден уебсайт има достатъчно съдържание с възможност за свързване, той има опит и следователно авторитет. Тъй като авторитетните уебсайтове имат големи обеми подходящи входящи връзки, не е изненада, че висококачественото съдържание би било от съществено значение за техния успех.

Друг знак, че даден уебсайт е с висок авторитет, е потребителското изживяване. Този сайт лесен ли е за навигация? Можете ли да намерите това, което търсите? Един уебсайт ще се чувства добре, ако е помислено достатъчно за проектирането му за потребителите на интернет.

От друга страна, уебсайтовете с лошо качество генерират връзки с ниско качество. Тези сайтове са лесни за откриване: имат слабо съдържание, което не добавя стойност към интернет. Изглежда, че говорят за всичко по малко. Те изглеждат разпръснати без бизнес модел. Уебсайтовете с ниско качество често съществуват само за продажба на връзки и трябва да се избягват. Връзките, идващи от такива сайтове, не преминават авторитет, защото актуализациите на Google са достатъчно сложни, за да игнорират това, което не е „редакционен глас, даден по избор“.

2) Спам връзки

Спам връзките са разположения на връзки единствено за популяризиране на нечий уебсайт. Връзките с ниско качество са спам, тъй като те просто искат да манипулират търсачките и интернет потребителите. Други често срещани места, където се появява спам с връзки, са коментарите и директориите. Спам коментарите обикновено не са свързани с темата на статията и включват връзка към уебсайта, който спамерът се опитва да популяризира. Пример е коментар за това как да отслабнете с 20 лева за една седмица под статия за изменението на климата.

Друг вид спам връзки са спамовете в директориите. Въпреки че показването в надеждни директории е важно за местното SEO, много други директории са просто празни страници с нищо повече от списък с връзки. Бизнесите могат да се регистрират в тях, за да генерират големи обеми препратки. Въпреки това, тези тактики са остарели. Те не подобряват класирането в търсачките и трябва да се избягват.

3) Съдържание, изпълнено с ключови думи

Ключовите думи са фактор за класиране. Уебсайтовете обикновено се насочват към определени думи и фрази, свързани с техния бизнес, за да се показват по-високо в SERP, когато интернет потребителите ги търсят. Така че е естествено да мислим, че колкото повече ключови думи, толкова по-високо е класирането. Въпреки това се счита за спам, ако точните думи се повтарят, докато престанат да имат смисъл.

Публикациите в блога първо трябва да имат смисъл за хората. Опитът за класиране по ключови думи е част от SEO, но винаги трябва да бъде структуриран около изчерпателно съдържание.

4) Автоматично генерирано съдържание

Компютрите или AI генерират този тип съдържание. Проблемът с автоматично генерираното съдържание е, че то се рециклира и подлежи на логически грешки. Въпреки че AI става все по-добър в ученето, Google заявява, че такова съдържание нарушава указанията, ако:

 • Просто се превежда от друг език и се публикува без корекция.
 • Това е плагиатство. Това се нарича RSS скрапинг: съдържание, откраднато от други ресурси и публикувано като собствено.
 • Ако е пълен с ключови думи, няма смисъл за читателите.

5) Входни сайтове/страници doorways

Doorways са страници или сайтове, създадени да обслужват друга страница или домейн. Те обикновено са пълни с ключови думи и не добавят стойност. Те са портал към целевата страница и работят, като пренасочват потребителите. Те са нечестни, защото са дубликати по природа и не позволяват на потребителите да достигнат директно до продукт или заявка, която са търсили. Входните страници са неетичен опит за манипулиране на търсачките и интернет потребителите, така че обратните връзки от тях са черни връзки.

6) 301 пренасочвания

Тези пренасочвания възникват, когато собствениците на уебсайтове преместят URL за постоянно от едно местоположение на друго. Ако сте преместили сайта си в нов домейн, можете да пренасочите трафика от стария домейн, като създадете 301 пренасочвания. Така че не всички са лоши. Въпреки това черните SEO специалисти използват изтекли домейни с добър профил на обратна връзка, за да създадат пренасочвания и да предадат пълномощия на своя сайт.

Друг начин, по който хората използват тази функция за манипулиране на уеб роботите, е като скриват страници с ниско качество и спам от SERP, като ги пренасочват към други страници на сайта, които са по-подходящи. Това може да подобри качеството на сайта, защото тези тактики задействат ръчни и алгоритмични санкции.

7) Скрити връзки

Скритите връзки се поставят по начин, по който интернет потребителят не може да ги види, но роботите могат. Скритите текстове обикновено са със същия цвят като фона или размерът на шрифта им е зададен на нула, така че не са видими за хората. Те са измамни и се считат за форма на прикриване, показвайки различно съдържание на потребителите, отколкото на Google Bot. Скритите връзки нарушават указанията на Google за качество и трябва да се избягват.

8) Отрицателно SEO

Отрицателното SEO създава големи обеми черни връзки към сайта на вашия конкурент и след това го докладва, за да ги накаже. Както споменахме, тези връзки са лесни, бързи и евтини за изграждане. Създателите на връзки с черна шапка продават тези нискокачествени спам връзки на едро.

Освен че е крайно жестока и неетична практика, отрицателното SEO не си струва парите, платени на тези продавачи на връзки. Тъй като актуализацията на Google Penguin 4.0 има за цел да обезцени спама, а не целия домейн, алгоритъмът става все по-добър в разпознаването дали даден уебсайт придобива мащабни връзки с лошо качество, за да манипулира класирането или е под негативна SEO атака. 

Как да идентифицирате и премахнете връзките Black Hat

Ако току-що имате нужда от уебсайт или работите с такъв от доста време, искате да провеждате периодични одити на обратни връзки, за да идентифицирате и премахнете спам връзки, които може да получавате. За това ще ви трябва проверка на обратната връзка. Започнете, като въведете своя домейн и проверите общия трафик, за да видите дали има рязко повишение или спад. Ако установите, че случаят е такъв, проверете обратните връзки, получени по време на промяната на трафика. Някои връзки с черна шапка ще бъдат:

 • Идват от чужди сайтове
 • От странни домейни: числа, произволни букви и др.
 • С несвързани котви текстове

В зависимост от инструмента за проверка на обратната връзка, който използвате, можете да видите резултата за спам във вашия профил за обратна връзка, което е добър индикатор за черна връзка. Но като цяло ловът на спам е ръчен процес и може да изисква да проверявате връзките една по една. Добра идея би било да започнете от най-ниските DR/DA връзки, тъй като е по-вероятно те да бъдат лошите.
След като идентифицирате лошите връзки, ще искате да създадете файл. Това отново зависи от SEO инструмента, който използвате. След това можете да качите този файл в инструмента за отказване на Google. Ако сте SEO, премахването на всяка нежелана връзка от сайтовете на множество ваши клиенти може да бъде невъзможно. Така че, правете колкото е възможно повече, без да компрометирате други аспекти на SEO.

Заключение

Линк билдингът се развива и е добра практика да сте в крак с промените. Придържането към основните принципи обаче се отплаща. Ако един уебсайт е създаден с мисълта за интернет потребителя, той ще има по-голям шанс за успех. Неетичните тактики никога не работят в дългосрочен план и причиняват повече вреда, отколкото полза.

admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *