0

Какво е връзка, наистина?

За да разберем тайната зад една перфектна връзка, първо трябва да я разделим на основните й съставки. Вероятно знаете, че хипервръзката насочва читателите и роботите на търсачката от една към друга страница.

Ако анализираме по кода, анатомията на връзката ще изглежда така:

Не се притеснявайте, ще обсъдим тези елементи подробно по-долу.

Какъв е смисълът да имаш връзка?

1. Препоръчан трафик

Вашите връзки от уебсайтове с висок трафик могат да доведат до много трафик на препоръчани потребители за вашия сайт. Трафикът от препоръчани потребители ви осигурява стабилен източник на трафик извън посещенията на търсачките и привлича квалифицирани потенциални клиенти към уебсайта ви, което може да увеличи приходите, тъй като има вероятност тези потребители да закупят абонамент или да купят вашия продукт. Печеливша тактика, нали?

2. Ползи за SEO оптимизация

През последното десетилетие и половина много авторитети говориха за прякото и положително въздействие на връзките, подобряващи класирането на дадена страница при търсене. Всъщност 2 от 3 от най-добрите фактори за класиране на Google са връзки и съдържание. Тъй като Google вижда много хора, които искат да разгледат вашата страница, това ще ви класира по-високо. Ето защо висококачествените връзки са страхотен начин да повишите класирането си с течение на времето.

Разбрах… И така, как изглежда перфектната връзка?

Първото нещо, което трябва да знаете е, че не всички връзки са създадени еднакви. Google има донякъде потайна комбинация от фактори, които използва, за да прецени дали вашата страница ще бъде полезна и авторитетна за заинтересован от темата сърфист. И така, какви са елементите на перфектната – връзка?

Закотвен текст

Това е текстовото представяне на вашата хипервръзка. Повечето големи търсачки използват anchor текста, за да определят уместността на дадена ключова дума за дадена страница. Така че, ако искате да се класирате добре за определена ключова дума, използвайте я като ваш котвен текст. Но се уверете, че звучи като естествена част от останалото съдържание.

Има различни видове ключови думи, които можете да използвате. Маркираните ключови думи включват името на вашата марка или вариант на името на вашата марка.

Ключовите думи с частично съвпадение са тези, при които вашите ключови думи са част от заявката за търсене.

Ключовите думи с точно съвпадение се отнасят за тези, които перфектно съвпадат с всички ключови думи на заявка за търсене.

И накрая, общите ключови думи са тези, които не са брандови и могат да се използват за описание на вашата ниша, като идеята е, че класирането на първо място за такива ключови думи установява сигурен авторитет за вашия бизнес.

ИДЕАЛЕН ЛИНК ПРОФИЛ

Вашият идеален профил на връзка трябва приблизително да следва това разпределение.

  • 60%

Брандирани ключови думи

  • 25%

Ключови думи с частично съвпадение

  • 10%

Ключови думи с точно съвпадение

  • 5%

Общи ключови думи

Авторитет на домейна

Domain Authority (DA) е резултат за класиране в търсачките, разработен от Moz, който предсказва колко добре ще се класира уебсайт на страниците с резултати от търсачките (SERP). Мислете за това като за начин на Moz да осмисли PageRank на Google. Колкото по-висок е авторитетът на домейна на вашия уебсайт, толкова по-добри са шансовете ви да се класирате добре.

Как подобрявате своя DA? Обикновено най-добрият залог е да получите входяща връзка от уебсайт с висок авторитет на домейна. Ето защо някои от най-желаните платформи за публикуване са The New York Times или Forbes, тъй като техните препратки подобряват вашия DA повече от обикновен издател.

Въпреки това, не трябва да гледате на DA само като на единствен еталон за авторитет. Други уважавани SEO лидери имат свои собствени алгоритми за оценка на авторитета на даден уебсайт или страница.

Ahrefs използва Domain Rating (DR) като собствена метрика, за да покаже силата на общия профил на обратната връзка на целевия уебсайт (по отношение на неговия размер и качество).

Majestic SEO използва Citation Flow и Trust Flow, за да определи качеството на даден сайт. Citation Flow определя колко влиятелен е даден сайт, докато Trust Flow определя колко надежден е даден сайт по отношение на неговия квартал, както и изходящи връзки и други показатели.

ЗАКЛЮЧИТЕЛНА БЕЛЕЖКА ОТНОСНО АВТОРИТЕТА НА ДОМЕЙН

Трябва да запомните, че авторитетът на домейна не е цялостна мярка за качеството и легитимността на даден уебсайт, поради което не разчитаме само на този единствен показател, за да определим дали даден уебсайт е спам или не. Това е само един от многото показатели, които се използва, за да оцени надеждността на уебсайта, преди да го обмисли като обратна връзка.

URL адрес

Важен компонент на една перфектна връзка е URL адресът на тази връзка. Лошите URL адреси са изправени пред някои или всички от следните проблеми:

  • Имат много пренасочвания
  • Са възпрепятствани от файл robots.txt
  • Имат много препълване с ключови думи
  • Съдържат зловреден софтуер или вируси

Перфектната връзка избягва всичко по-горе, защото Google може да избере да не последва връзката или да не й предаде PageRank. Ето защо насърчаваме нашите клиенти да следват оптимизиран URL модел, който е най-вероятно да бъде възнаграден с по-висок авторитет на страницата.

Уместност

Уместността се отнася до това колко естествено е свързано вашето съдържание със страницата, която е свързана с вас. Представете си, че сте собственик на малък ресторант в София и искате да установите дигитално присъствие. Ще има ли по-голям смисъл да публикувате връзката си към статия в sofia.zavedenia.bg, наречена „Топ 10 бюджетни ресторанта и кафенета В София“ или статия от, да речем, автомобилно списание?

Може да нямате пълен редакционен контрол върху това как връзката ви се показва на дадена страница, но ефективната стратегия за достигане на връзката гарантира, че попадате на подходящи платформи.

Пример с ресторант в Кен и The Guardian

Разположение на връзката

Поставянето на вашата връзка може да направи или провали всички SEO усилия. Връзките, които са поставени в основното съдържание, особено тези в горната или средната част, е по-вероятно да бъдат кликнати от потребителите. Като сърфиращ в мрежата, трябва да сте изпитали и това. По-вероятно е да щракнете върху връзка, която е заобиколена от полезно съдържание (контекстуална връзка), отколкото върху връзка „Условия за ползване“, рекламен банер или връзки, които не са свързани с основната статия.

Ето защо контекстните връзки имат по-голям капитал на връзката и се възнаграждават съответно, докато връзките в страничната лента или долния колонтитул се възнаграждават по-малко.

Как агенция ще създаде перфектната връзка за мен?

За нас вие винаги сте нещо повече от еднократен клиент. Ето защо ние създаваме вашия идеален линк профил и разработваме цялостна стратегия за това кои ключови думи да използвате, какъв вид котвен текст да въведете и къде да поставите връзката си.

Ние не се фокусираме само върху авторитета на домейна на целевия уебсайт (запомнете: това е само един фактор от много). Въпреки че искаме да получите най-добрия SEO резултат от всяка връзка, ние също искаме да получите значително количество препоръчан трафик. Ето защо нашите целеви уебсайтове вече имат значителен органичен трафик, което прави по-вероятно потребителите да кликнат върху вашата връзка и да посетят страницата ви.

От нашите цени до уместността и качеството на връзките, ние сме вашето обслужване на едно гише за всички ваши нужди за изграждане на връзки. Нашата възвръщаемост на инвестициите може просто да докаже, че сме най-доброто бизнес решение, което вземате. Така че спестете време, усилия и пари и поръчайте първата си връзка днес.

admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *