0

Отказ от препратки: Ръководство стъпка по стъпка за защита на вашия сайт от наказания

Борите ли се да подобрите класирането на уебсайта си в търсачките въпреки всичките си усилия? Проблемът може да не е това, което правите, а това, което трябва да отмените. Обратните линкове са решаващ аспект на всяка SEO стратегия, но не всички линкове са създадени еднакви. Някои линкове всъщност могат да навредят на класирането на вашия уебсайт. Въведете отказ от препратки – най-добрият спасител на SEO.

Според скорошно проучване на SEMrush, над 55% от уебсайтовете са се отказали от обратни линкове през 2023 г. Проучването също класира отказа от обратни линкове като третата най-популярна тактика за линк билдинг.

Така че, ако искате да подобрите своята SEO игра и да поддържате профила на връзката на уебсайта си здрав и силен, време е да разберете силата на отказването от обратни линкове. В тази статия ще проучим тънкостите на отказването на препратки, защо и кога е необходимо и най-добрите практики, които да ви помогнат да извлечете максимума от този мощен инструмент.

Какво е Backlink Disavowal?

Отказът от обратна връзка е процесът, който казва на търсачките да игнорира конкретни препратки към вашия уебсайт. Това обикновено се прави, когато имате спам или нискокачествени препратки, които не искате да бъдат свързани с вашия уебсайт.

Отказът от обратни линкове няма да ги премахне от интернет, но ще им попречи да повлияят на класирането на вашия уебсайт. Отказът от обратни линкове също е важен, когато получите ръчно наказание от Google поради наличието на спам обратни линкове.

Разпознаване на вредни препратки

Във вълнуващия свят на SEO разбирането на тъмната страна на препратките е от решаващо значение. Не позволявайте на вредните препратки да сринат вашия проект за класиране! Нека да се потопим в общите характеристики на вредните обратни линкове и да проучим инструментите за оценка на профила на обратната връзка на вашия сайт .

Какво представляват вредните препратки?

За да защитите сайта си, трябва да разпознаете тези спам линкове:

 • Несвързани или злонамерени уебсайтове: Избягвайте препратки от уебсайтове, които не са подходящи за вашата ниша или участват в съмнителни дейности. Те са като прословутите злодеи в дигиталния свят и не искате да се забърквате с тях.
 • Закупени препратки от ненадежден доставчик на услуги: Закупуването на евтини препратки от Fiverr или подобни платформи може да навреди на вашия уебсайт, тъй като създаването на висококачествени линкове изисква значителни усилия и отдаденост. Въпреки че тези препратки може да изглеждат евтини и примамливи, важно е да дадете приоритет на качеството пред цената. Така че винаги избирайте доверени източници за закупуване на обратни линкове за успеха на вашия уебсайт. 
 • Манипулативни схеми за линкове: Схемите за линкове, като обмен на линкове или частни блог мрежи (PBN), са като игра с огън – може да се изгорите. Придържайте се към честни и прозрачни SEO практики, за да останете в благоволението на Google.
 • Уебсайтове с ниско качество: Пазете се от обратни линкове от сайтове с ниско качество с лошо съдържание, нисък авторитет на домейна или тактика за спам. Примери за уебсайтове с ниско качество включват ферми за линкове, директории със статии и сайтове, които хостват генерирано от потребителите съдържание без подходящо модериране. Те са като лошите ябълки в цифровата кошница с плодове и не искате да развалят останалото.

Инструменти за намиране на тези вредни линкове

За да разкриете тези вредни обратни линкове, ще ви трябват някои мощни съюзници:

 • Semrush Backlink Audit Tool: SEMrush Backlink Audit е ефективен инструмент за откриване на вредни линкове към вашия уебсайт . Той предоставя подробен анализ на вашия профил на обратна връзка, което ви позволява бързо да идентифицирате и отхвърлите всички нискокачествени или токсични линкове .
 • Google Search Console: Направо от самия гигант за търсене, този инструмент е като супергероя на анализа на обратните линкове, помага ви да откриете както добрите, така и лошите линкове.
 • Majestic SEO: Както подсказва името му, Majestic SEO е кралски и мощен инструмент, който предлага широка информация за обратната връзка и ви помага да идентифицирате потенциални заплахи за класирането на вашия сайт.
 • Moz Link Explorer: Друг безценен съюзник в стремежа ви за овладяване на обратната връзка, Moz Link Explorer осветява профила на обратната връзка на вашия сайт, разкривайки скритите линкове, които дебнат в сенките.
 • Ubersuggest: Универсален помощник в SEO, Ubersuggest ви помага да разкриете не само препратките, които трябва да отхвърлите, но и тези, които си струва да запазите и подхранвате.

Стъпки за безплатно отказване на препратки

Отказът от обратни линкове е важна част от поддържането на здравословен профил на обратни линкове за вашия уебсайт. Може да ви помогне да избегнете санкциониране от търсачките за линкове с ниско качество или спам. Следвайки тези стъпки, можете безплатно да откажете препратки и да подобрите цялостната SEO производителност на уебсайта си.

Стъпка 1: Идентифицирайте спам препратки

Първата стъпка в отказването на обратни линкове безплатно е идентифицирането на токсичните обратни линкове . Има много налични инструменти за идентифициране на обратни линкове към вашия уебсайт, включително Google Search Console, Ahrefs и SEMrush. Ето как можете да използвате Google Search Console, за да идентифицирате спам препратки:

 • Влезте в Google Search Console .
 • Щракнете върху уебсайта, за който искате да откажете препратки .
 • Кликнете върху „Линкове“ в менюто отляво.
 • Кликнете върху „Външни линкове“.
 • Проверете списъка с външни линкове за спам или линкове с ниско качество.

Стъпка 2: Създайте файл за отказване

След като идентифицирате спам препратките, трябва да създадете файл за отказ. Това е обикновен текстов файл, който изброява всички линкове, които искате да откажете. Ето как да създадете файл за отказване:

 • Отворете редактор на обикновен текст като Notepad или TextEdit.
 • Напишете „# Disavow file“ на първия ред на файла.
 • Въведете името на домейна на уебсайта, за който искате да откажете препратките. Например „domain:example.com“.
 • Избройте всички URL адреси, които искате да откажете, по един на ред.
 • Запазете файла с разширение „.txt“.

Стъпка 3: Качете файла за отказ в Google

Следващата стъпка е да качите отказания файл в Google. Ето как да го направите:

 • Влезте в Google Search Console.
 • Щракнете върху уебсайта, за който искате да откажете препратки.
 • Кликнете върху „Отхвърляне на линкове“ в секцията „Линкове“.
 • Кликнете отново върху „Отхвърляне на линкове“.
 • Кликнете върху „Избор на файл“ и изберете отказания файл, който сте създали в Стъпка 2.
 • Кликнете върху „Изпращане“.

Стъпка 4: Наблюдавайте своя профил за обратна връзка

След като изпратите отказания файл, трябва редовно да наблюдавате профила си за обратна връзка. Това ще ви помогне да идентифицирате нови спам препратки, които могат да бъдат добавени към вашия профил. Можете да използвате същите инструменти за проверка на обратната връзка, които сте използвали в Стъпка 1, за да наблюдавате своя профил на обратна връзка.

Ето някои допълнителни съвети, които трябва да имате предвид:

 • Винаги пазете копие на вашия файл за отказ, в случай че трябва да го актуализирате по-късно.
 • Уверете се, че отказвате само спам и нискокачествени препратки. Отказът от препратки с добро качество може да навреди на класирането на вашия уебсайт.
 • Може да отнеме известно време, преди дезавуираните препратки да бъдат премахнати от профила на вашия уебсайт. Бъдете търпеливи и наблюдавайте редовно профила си за обратна връзка.

Обобщаване!

Отказът от обратни линкове е решаваща стъпка в поддържането на здравословен профил на обратни линкове за вашия уебсайт. Важно е внимателно да оцените всяка обратна връзка, преди да решите дали да я отхвърлите или не. Редовното наблюдение и текущите проверки на линковете могат да предотвратят натрупването на вредни линкове. 

За тези, които намират изграждането на линкове и управлението на обратните линкове за предизвикателство, аутсорсингът към професионални услуги за линк билдинг като Linkovete.net може да бъде чудесно решение. Техният опит във висококачествения линк билдинг и персонализираните решения могат да помогнат за оптимизиране на профила на обратната връзка на вашия уебсайт за подобрено класиране и видимост в търсачките.

Често задавани въпроси за отказване на препратки

Какво е отказ от препратки?

Отказът от обратни линкове е процесът, чрез който се казва на търсачките да не вземат предвид определени линкове към вашия уебсайт, когато изчисляват класирането ви в търсачката.

Защо трябва да отказвам препратки?

Трябва да се откажете от препратки, за да избегнете санкциониране от търсачките за линкове с ниско качество или спам, което може да повлияе негативно на SEO на вашия уебсайт.

Как да определя кои препратки да откажа?

Можете да използвате инструменти като Ahrefs, SEMrush или Google Search Console, за да идентифицирате обратни линкове, които може да са вредни за SEO на вашия уебсайт.

Мога ли да откажа препратки безплатно?

Да, можете да откажете препратки безплатно, като създадете текстов файл, съдържащ списък на URL адресите или домейните, които искате да откажете, и го изпратите на Google с помощта на инструмента за отказ в Google Search Console.

Трябва ли да се откажа от всички препратки с ниско качество?

Не, важно е внимателно да оцените всяка обратна връзка, преди да решите дали да я откажете или не, тъй като отказването от висококачествени линкове може да навреди на SEO на вашия уебсайт.

Трябва ли да възложа отказани препратки към професионална услуга?

Ако намирате изграждането на линкове и управлението на обратни линкове за предизвикателство, аутсорсингът към професионална услуга като Linkovete Net може да бъде чудесно решение за персонализиран, висококачествен линк билдинг.

admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *