0

Какво е линк билдинг в SEO оптимизацията и какви са ползите от него?

Линк билдингът е един от основните аспекти на оптимизацията за търсачки, който трябва да знаете. В това ръководство ще научите какво е линк билдинг и каква е ползата за вашия уебсайт.

Линк билдингът е процесът на получаване на линкове към вашия сайт. Повечето уеб администратори смятат, че писането на качествени статии ще им помогне да получат линкове, но това не е 100% вярно. Освен ако не се опитате специално да получите линкове, ще ви бъде трудно да го направите.

Навремето линк билдинга беше лесен процес. Можете лесно да автоматизирате инструменти за изпращане в директории със статии и сайтове Web2.0 за генериране на обратни линкове. Качеството на статията или входящите линкове нямаше толкова голямо значение.

На 24 април 2014 г.  Google стартира алгоритъма Google Penguin и той промени всичко относно линк билдинга. Днес линк билдинга е много повече умение и отнема време, за да го направите правилно.

Линк билдингът е процес на получаване на линкове от високо авторитетни сайтове, качествени сайтове и подходящи/свързани сайтове. Фокусът е върху качеството и уместността на линковете. Нещо повече, разнообразието от линкове играе важна роля за по-високото класиране в търсачките.

Предимства на линк билдинга

Линк билдингът е важна част от оптимизирането на търсачките и тук представям някои от основните предимства на линк билдинга за вашия уебсайт.

Като цяло популярността на един уебсайт или блог се определя от броя на входящите линкове.

Броят на входящите линкове от качествени уебсайтове също е голям фактор при определянето на вашия Google Page Rank (PR).

След като стартирате блог или уебсайт, винаги е препоръчително да прекарате първите няколко седмици в линк билдинг, така че да имате по-голямо присъствие в търсачките.

Входящите линкове от авторитетен уебсайт винаги се възнаграждават в Google Търсене. Ефективният линк билдинг не означава изграждане на неограничени линкове; това означава получаване на истински линкове от надеждни уебсайтове.

Някои предимства на линк билдинга:

 1. Повече видимост на вашия блог в резултатите от търсенето.
 2. Получавайте трафик от други уебсайтове, свързани с вас.
 3. Висококачествените входящи линкове означават, че вашият сайт ще се възприема като ценен ресурс. Това може лесно да се направи чрез писане на качествено съдържание.
 4. Линк билдингът също помага за по-бързото индексиране в резултатите от търсенето.
 5. Линк билдингът също се счита за важен аспект на SEO оптимизацията.

Линк билдингът може да се извърши с много стратегии:

 • Писане на съдържание (съдържание, което е свързано с темата естествено).
 • Гост блогване.
 • Инфографика.
 • Епични видеоклипове.
 • Dofollow коментари в блога.
 • Dofollow уебсайтове за социални отметки.
 • Напишете основно съдържание и информирайте блогърите.

Има много други стратегии, които хората следват, но ако имате нишов сайт, винаги се препоръчва да направите подходящ план за линк билдинг.

4 необичайни и мощни техники за линк билдинг

 1. Безплатни или евтини електронни книги

Има и други начини освен могъщия Google за достигане до аудитория. И какво, ако изборът ви на ключови думи е изключително конкурентен?

Проучвали ли сте конкуренцията за тези думи в индустрията на електронните книги?

Пазари като Amazon  получават своя справедлив дял от трафика и можете да се възползвате от него, за да достигнете до аудиторията си.

 • Проучване на ключови думи за манекени

Създайте и избройте своята електронна книга в няколко от тези пазари. Можете да стигнете до $0,99 или да я публикувате безплатно чрез SmashWords , за да създадете аудитория. Включете линкове към вашия уебсайт в електронната книга и трафикът ще последва.

Уверете се, че давате най-доброто от себе си, защото ще ви е необходима оценка от пет звезди или близка до нея, за да потръгне книгата и трафикът.

2.Наемете опитен блогър

Да накараш утвърден и видим блогър да напише публикация за теб не е толкова трудно, колкото си мислиш. Вашата инвестиция може да пожъне резултати, които ще останат за цял живот.

В идеалния случай трябва да се обърнете към някой, който е видим във вашата ниша, и да направите предложението. Повечето блогъри обичат да поставят линкове към съдържание, което са написали в мрежата.

Когато сте наели линкове на блогър обратно към неговата публикация на вашия сайт, вие не само ще получите висококачествена връзка, но и ще се възползвате от допълнителен трафик, идващ към вас. 

Правете това веднъж месечно и ще имате солиден профил за обратна връзка, изграден от сайтовете на ключови влиятелни лица във вашата индустрия.

3.Интервю с влиятелен човек

Може да е празна мечта да мислите, че можете да спечелите интервю с Опра, но определено можете да получите достъп до няколко влиятелни лица във вашата област.

В идеалния случай лицето, което интервюирате, трябва да има сериозно присъствие в социалните медии и да бъде признат блогър, който е уважаван за приноса си.

Повечето инфлуенсъри няма да откажат възможност да споделят своя опит с вашата общност.

Инфлуенсър също така ще популяризира всичко, което прави в своите блогове и в своята социална медийна общност. Ще се възползвате от препратките, разпознаването и трафика.

4. Сайтове с въпроси и отговори

Quora и Yahoo Answers  са само два от многото сайтове за въпроси и отговори, които можете да видите какви въпроси задават хората.

Обърнете внимание на въпросите, зададени на тези сайтове, и когато откриете някой, който е особено интересен, напишете публикация в блог, предоставяща подробен отговор.

След като завършите и публикувате статията, ще трябва да съставите и кратко резюме на вашия задълбочен отговор.

Това резюме е това, което ще публикувате в сайта за въпроси и отговори в отговор на въпроса.

Ще трябва също да включите връзка към публикацията в блога с по-подробен отговор. Ще получите не само обратна връзка към вашата статия, но и постоянен поток от трафик от хора, които търсят отговори на този конкретен въпрос.

Тези необичайни техники за линк билдинг са мощни, но не трябва да заместват другите ви стратегии за линк билдинг.

Използвайте ги внимателно и те ще ви поставят километри пред конкуренцията.

Кажете ни: Коя стратегия следвате за линк билдинг и какви са другите предимства на линк билдинга, за които можете да се сетите?

admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *