0

Как да използвате ChatGPT за линк билдинг

AI чатботът ChatGPT прави сериозни вълнения напоследък, тъй като вече е безплатен за използване и има достъп до него. 

Освен това, докато безплатната версия все още използва големия езиков модел (LLM) GPT-3, премиум версията разполага с новоиздадения GPT-4, който има впечатляващи нови функции като мултимодалност (т.е. възможност за интерпретиране на изображения с компютърно зрение) . 

SEO специалистите забелязаха и вече използват ChatGPT, за да си помогнат при проучване на ключови думи и генериране на съдържание. 

Можете също така да използвате ChatGPT за тактики за линк билдинг, като подпомагане при достигане и намиране на възможности за бек линкове. 

Това е страхотна новина за SEO стратезите, тъй като тактиките за линк билдинг често отнемат изключително време и са предизвикателни. 

Всеки, който е прекарал безброй часове в изпращане на студени имейли с надеждата да получи само една гостуваща публикация, може да потвърди този факт. 

Със силата на ChatGPT на ваша страна, вие ще обмисляте възможности за линк билдингпровеждане на контакти и писане на публикации за гости за част от времето, което обикновено отнема 

И все пак ще трябва да знаете правилния начин за подсказване на ChatGPT, ако искате да получите най-желаните резултати. 

Ето защо ние съставихме най-доброто ръководство за използване на ChatGPT за тактики за линк билдинг. 

Прочетете, за да научите как можете да използвате този мощен инструмент, за да помогнете за линк билдинг, намирането на подходящи ключови думи и генерирането на висококачествено съдържание за публикации на гости. 

Общ преглед на ChatGPT 

Първо, важно е да разберете основите на това как работи ChatGPT, за да извлечете максимума от него за вашите SEO стратегии.

ChatGPT е базиран на изкуствен интелект чатбот от OpenAI, който използва комбинация от обработка на естествен език (NLP) и невронни мрежи за дълбоко обучение, за да разговаря с потребители и да отговаря на подкани. 

Чатботът може да разбира естествения човешки език, което означава, че можете да говорите с него точно както бихте говорили с човек на улицата. 

Първоначално OpenAI пусна ChatGPT през ноември 2022 г. и платформата придоби над 1 милион потребители през първите пет дни от пускането. 

Хората веднага бяха поразени от способността на чатбота да участва в естествен разговор, да генерира увлекателно съдържание и да отговаря на сложни въпроси (дори показа способността да пише код и да решава проблеми с програмирането). 

Чатботът обаче имаше някои забележими неуспехи, които се отразиха на качеството на неговите отговори. 

До март 2023 г. ChatGPT разполагаше само с данни за онлайн обучение до септември 2021 г., така че нямаше информация за текущите събития (оттогава това се промени). Освен това AI инструментът нямаше връзка с интернет, така че не можеше да препраща към мрежата. 

Оттогава OpenAI свърза ChatGPT с интернет, което премахна и двете основни ограничения (въпреки че все още е от съществено значение да проверите фактите на всичко, генерирано от chatbot, само за да сте сигурни). 

Сега, когато чатботът има достъп до интернет и е безплатен за използване от всеки, можете да започнете да го използвате, за да подобрите своите SEO и дигитални маркетингови стратегии днес. 

Как SEO специалистите използват ChatGPT?

Не отне много време на SEO специалистите да започнат да експериментират с ChatGPT и те бързо откриха, че това е изключително полезен инструмент за много аспекти на оптимизацията на търсачките. 

Например, разкриването на подходящи ключови думи за вашата целева аудитория става изключително лесно с правилните подкани. 

Не само това, но ChatGPT може да класифицира ключови думи въз основа на намерение за търсене и категория, да съпоставя ключови думи с лица на купувачи и много повече. 

Това да не говорим за възможностите на чатбота за създаване на съдържание. 

ChatGPT може да генерира публикации в блогове, мета описания, публикации в социални медии, често задавани въпроси и други за секунди – всичко, което трябва да направите, е да му кажете какво искате. 

Освен това можете да продължите да подканвате ChatGPT въз основа на предишни подкани, за да разкриете още по-полезни функции и инструменти. 

Например, нека накараме ChatGPT да генерира 10 ключови думи за нас, свързани с градинарството:

Алтернативен етикет: 10 ключови думи, свързани с градинарството, генерирани от ChatGPT. 

Оттам можем да го помолим да напише кратък блог, използвайки 10-те ключови думи, които току-що е генерирал:

Алтернативен етикет: Кратка публикация в блог от ChatGPT. 

Това е прост пример за това как можете да продължите да подканвате ChatGPT да генерира по-задълбочени резултати и съдържание. 

Как ChatGPT прави изграждането на връзки по-лесно?

Сега, след като знаете повече за това как работи ChatGPT, е време да научите как SEO специалистите го използват за линк билдинг. 

Чатботът работи толкова добре за изграждане на препратки, защото спестява много време, намалява режийните разходи и е отличен за обмисляне на възможности за линк билдинг и идеи за публикации на гости 

Всичко това са значителни предимства, така че нека разгледаме по-задълбочено всяко от тях. 

Ускорява целия процес 

Както беше посочено във въведението, процесът на линк билдинг отнема изключително дълго време. 

Така че, ако нямате специализирани създатели на връзки във вашата организация, вероятно ще трябва да възложите процеса на външни изпълнители поради огромното количество време, необходимо за линк билдинг. 

Това е така, освен ако не използвате силата на ChatGPT. 

Вместо да губите ценно време в писане на безброй имейли за публикации и цитати от гости, ChatGPT ще ги автоматизира вместо вас. 

Можете да спестите огромно количество време, като използвате ChatGPT, за да създадете възможности за линк билдинг за вашата ниша (повече за това как да направите това след малко). 

Това ще ви спести безброй часове седене пред компютъра ви, опитвайки се да измислите начини за придобиване на желани бек линкове. 

Без силата на изкуствения интелект, много по-малки компании и стартиращи компании трябваше да се откажат от страната на SEO за линк билдинг поради бюджетни ограничения и времеви ограничения. 

Техните вътрешни екипи обикновено са твърде слаби, за да се съсредоточат върху изграждането на връзки и им липсват средства. 

Тъй като ChatGPT спестява време и е напълно безплатен, това е перфектната опция за по-малки компании, които в момента нямат въведена стратегия за линк билдинг.  

Намалете режийните разходи 

Говорейки за това, че ChatGPT е безплатен, друго предимство от използването му за SEO оптимизация е, че ще намали режийните ви разходи с драстична разлика. 

Все още ще имате нужда от един от членовете на екипа ви, за да провери фактите на всичко, генерирано от ChatGPT, и също така ще ви трябват няколко SEO инструмента (защото чатботът няма достъп до ключови SEO показатели като обем на търсене и трудности с ключови думи) – но все пак ще спестите пари поради повишената производителност на вашия екип. 

Също така, с ChatGPT и няколко други безплатни SEO инструменти, вече е възможно за стартиращи фирми и по-малки фирми да провеждат основни кампании за линк билдинг само с няколко членове на екипа. 

Разбира се, работата с първокласна агенция за дигитален маркетинг със съществуваща инфраструктура за връзки все още е най-надеждният начин за придобиване на препратки с висок авторитет. 

Въпреки това е напълно възможно да се разработи печеливша кампания за линк билдинг, като се използват само безплатни инструменти, особено за ниши, които нямат много конкуренция. 

Обмислете нови възможности за линк билдинг 

Важна причина, поради която линк билдинга отнема толкова време, е, че е трудно да се измислят нови начини за преследване на връзки. 

ChatGPT значително ускорява този процес, тъй като е в състояние да ви предостави възможности за линк билдинг, специфични за вашата ниша. 

В зависимост от вашата ниша и ниво на конкуренция, ChatGPT може да ви препоръча да преследвате публикации за гости преди всичко – или може да почувства, че фокусирането върху маркетинга на съдържанието е правилният начин. Така или иначе е полезно да имате инструмент, способен да ви помогне да обмислите начини за придобиване на желани препратки. 

ChatGPT улеснява писането на публикации за гости 

Така че сте направили необходимото старание, достигайки до блогъри, и най-накрая сте си осигурили публикация за гости. 

Алилуя! Сега какво?

Сега е време всъщност да напишем публикацията за гости, което може да бъде по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Блокировката на писателя е реално състояние, което може да засегне всеки и никога не се знае кога може да се случи. 

Добрата новина е, че ChatGPT е трайно лекарство за блокиране на писателя, тъй като винаги може да генерира съдържание по всякаква тема. 

Така че, ако имате проблеми с измислянето на заглавия на блогове, уводни параграфи или основно съдържание – можете да оставите ChatGPT да поеме управлението за известно време. 

Въпреки че това е преди всичко начин да предизвикате идеи за собственото си писане, ChatGPT е напълно способен да генерира оригинално съдържание, което е без плагиатство. 

Въпреки това, ако планирате да използвате чатбота за генериране на публикации за вас, е наложително да проверите всичко факти и да го пуснете през проверка за плагиатство, за да сте сигурни, че съдържанието е фактическо и оригинално. 

Когато се използва правилно, ChatGPT е златна мина за генериране на параграфи, обмисляне на идеи за заглавия и префразиране на странни изречения. 

Най-добрите начини за използване на ChatGPT за линк билдинг 

SEO специалистите все още откриват начини да използват ChatGPT за своите стратегии за линк билдинг, така че не се колебайте сами да експериментирате с инструмента. 

С някои интелигентни подкани ChatGPT може да ви помогне да откриете нови възможности за обратна връзка, да ви помогне с обхвата, да намерите сайтове за блогове за гости, да разкриете влиятелни лица във вашата ниша и много повече.

Ето преглед на най-добрите начини, които открихме за използване на ChatGPT за изграждането на вашите връзки. 

Намиране на най-добрите възможности за линк билдинг за вашата ниша 

Първо, нека да разгледаме как можете да накарате ChatGPT да намери най-надеждните стратегии за линк билдинг за вашата област на опит. 

Как го правиш?

Всичко, което трябва да направите, е да го попитате направо 

В нашия пример просто попитахме ChatGPT кои са най-добрите възможности за линк билдинг към уебсайтове за градинарство и ето какво ни даде:

Алтернативен етикет: Списък с възможности за линк билдинг, генерирани от ChatGPT. 

Както можете да видите, помолихме ChatGPT да предостави това, което искахме, и това не ни разочарова. 

Неговите предложения за възможности за линк билдинг включват публикации в блогове за гости, използване на инфографики (тъй като градинарството е много визуално) и страници с ресурси – които са много често срещани сред уебсайтовете за градинарство. 

Той също така препоръчва представяне на директории, социални медии и публикуване на връзки във форуми за градинарство (без снимка). 

Важно е да се отбележи, че това не е общ списък, който ChatGPT генерира за всеки въпрос, свързан с линк билдинг. 

Вместо това, това е специфичен за ниша списък от тактики, които е вероятно да работят .

Още веднъж, не трябва да разчитате на ChatGPT, за да разработите цялата си стратегия за линк билдинг, но той със сигурност е полезен инструмент и неговите предложения са отлична отправна точка. 

Освен това не забравяйте, че можете да продължите да подканвате чатбота въз основа на предишни подкани. 

Нека да видим какво има да каже ChatGPT, ако попитаме дали има други възможности за линк билдинг, свързани с градинарството. 

Алтернативен етикет: Списък с възможности за линк билдинг към уебсайтове за градинарство. 

И готово, ChatGPT успя да ни предостави още повече идеи. Въпреки че смята, че оригиналният списък съдържа най-силните възможности за линк билдинг, той все още не е забравил за обхвата на инфлуенсърите, експертните прегледи и изграждането на прекъснати връзки – всички те са жизнеспособни техники. 

Намерете уебсайтове във вашата ниша, за да ги представите 

Преди да можете да започнете да представяте публикации за гости, трябва да създадете списък с подходящи уебсайтове във вашата ниша, които приемат външни публикации. 

Това може да отнеме доста време, особено ако сте в по-малка ниша, която има само няколко специализирани уебсайта. 

И все пак, това, което би отнело часове сами, ще отнеме само минута или две с помощта на ChatGPT . 

Още веднъж можете просто да попитате чатбота кои уебсайтове във вашата ниша са най-обещаващите за публикуване на публикации в блогове за гости – и ще имате списък с резултати за нула време. 

Ето какво генерира ChatGPT за нас, когато го помолихме да предостави списък с уебсайтове за градинарство, които приемат блогове за гости:

Алтернативен етикет: списък с уебсайтове за градинарство, които приемат публикации на гости. 

Страхотното в този списък е, че знаете със сигурност, че приемат публикации на гости, което ще ви спести много време и проблеми. 

Докато други SEO специалисти са склонни да искат списък с подходящи блогове в тяхната ниша, за да намерят публикации на гости –  тази подкана е по-добра, защото включва само уебсайтове, които са отворени за публикуване за гости 

Ако търсите само блогове във вашата ниша, може да стигнете до сайт, който никога не приема публикации на гости, и ще сте си загубили времето. 

Забележете, че ChatGPT също ни казва за кои теми уебсайтовете приемат публикации на гости, което е изключително полезно. Например, ако трябва да представите публикация за гости в Better Homes & Gardens, публикация за грижа за растенията, градински дизайн или озеленяване е правилният начин. 

Ръчното разкриване на този тип информация може да отнеме часове, но ChatGPT ви предоставя информацията незабавно. 

Намерете мощни влиятелни лица във вашата ниша 

Влиятелният маркетинг е друг метод за придобиване на препратки с висок авторитет и ChatGPT може да ви каже кои влиятелни лица са във вашата област. 

Това е още едно голямо спестяване на време, тъй като може да отнеме часове сърфиране в сайтове на социални медии като Instagram и TikTok, опитвайки се да намерите подходящи влиятелни лица, с които да изградите връзка – и дори тогава няма гаранция, че ще получите бек линкове от това. 

Ето защо е най-добре да попитате ChatGPT кои инфлуенсъри са видни във вашата област, да се свържете с тях и след това да преминете към други тактики. 

Ето какво генерира ChatGPT за нас, когато го попитахме кои са най-влиятелните лица в градинарската ниша:

Алтернативен етикет: Списък с влиятелни лица от градинарската ниша. 

Всеки път, когато използвате подобна подкана, не забравяйте да попитате за най-добрите онлайн влиятелни лица във вашата ниша; в противен случай може да се окажете със списък с влиятелни личности, които са твърде големи, за да достигнете (т.е. водещи на телевизионни предавания, знаменитости, мейнстрийм автори и т.н.). 

В предоставения пример ChatGPT изброи онлайн влиятелни лица, които имат YouTube канали, уебсайтове и блогове. 

Въпреки че в списъка има няколко телевизионни водещи, всички те са активни най-малко на своите сайтове, което ги прави жизнеспособни кандидати за обратна връзка. 

Помогнете си с писането на имейли за контакти 

Изготвянето и писането на имейли за студен контакт е един от най-отнемащите време и монотонни аспекти на изграждането на връзки – и е безопасно да се каже, че повечето SEO оптимизатори не го обичат много. 

Outreach е друга област, в която ChatGPT абсолютно спасява положението, тъй като прави писането на имейли за outreach по-лесно от всякога. 

Можете да го използвате, за да обмисляте идеи за имейли за контакт или можете да накарате чатбота да напише пълни имейли вместо вас от нулата. 

Както и да решите да използвате ChatGPT, това ще направи писането на имейли за контакт много по-бързо и много по-малко болезнено. Не забравяйте, че ChatGPT е трайно лекарство при блокиране на писателя, така че можете да се обърнете към него, когато се затрудните. 

За да ви дадем пример на какво е способен чатботът, накарахме го да генерира цял имейл за нас до Better Homes & Gardens. 

Алтернативен етикет: Писмо за контакт, написано до Better Homes & Gardens. 

Всичко, което трябваше да направим, беше да попитаме и ChatGPT написа професионално звучащ имейл, който е готов за прилагане. Можете лесно да добавите няколко настройки и лични щрихи към него и никой няма да има представа, че AI го е написал вместо вас. 

Имайте предвид, че ChatGPT спомена техните статии за грижа за растенията, озеленяване и градински дизайн – които са три категории, за които приемат публикации на гости – знак, че чатботът обръща голямо внимание на това, което искаме. 

Освен това използвахме много елементарна подкана, когато поискахме този имейл за контакт . 

Колкото повече подробности можете да добавите за уебсайта си, толкова по-специфичен ще бъде ChatGPT, когато пишете имейли за общуване. 

Така че винаги, когато провеждате обхват за бек линкове, направете подканите си подробни и много конкретни. 

Заключение: Използване на ChatGPT за линк билдинг 

Досега трябва да имате солидно разбиране как да използвате ChatGPT за линк билдинг и по-добро класиране в търсачките. 

Мощният инструмент с изкуствен интелект ще разкрие възможности за линк билдинг, ще ви помогне да пишете публикации за гости, ще ви помогне да достигнете и ще ви помогне да откриете подходящи уебсайтове и влиятелни лица във вашата ниша. 

Имате ли нужда от експертна помощ за линк билдинг във вашия бизнес? Тогава не чакайте да разгледате Linkovete Net , нашите петзвездни SEO услуги. Не само това, но нашите uslugi za линк билдинг са несравними, така че не чакайте да ни изпробвате днес.

admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *