0

Измами при линк билдинг: Как да избегнете загубата на пари и класиране

Защитете своята SEO оптимизация от измами чрез линк билдинг

От всички много фактори за класиране, линк билдинга, съчетано със съдържание, определено е сред най-важните. 

Тъй като обикновено корелира толкова силно с класирането и органичния трафик, има много хора, предлагащи обратни връзки и услуги за линк билдинг. 

Много от тях са законни, но много от тях можете спокойно да наречете измами за линк билдинг. 

Някои агенции, като dofollow, изграждат връзки от години, знаят какво Google иска да види (и какво не ) и са изградили силен редакционен процес около качество, уместност, авторитет и естественост. 

Ние знаем как да забележим и избегнем много от повтарящите се измами за линк билдинг, с които всеки собственик на сайт или компания, извършваща онлайн бизнес, в крайна сметка ще се сблъска. 

В следващата статия ще разбием как работят тези измами, за какво да внимавате и защо са загуба на време и пари – ако не и направо опасни. 

Измами за линк билдинг, които ще навредят на класирането ви в търсачките

Мрежи за частни блогове (PBN)

Мрежата за частни блогове е мрежа от сайтове, които са създадени, за да изпращат връзки към това, което обикновено се нарича „сайт за пари“, за да му помогнат да расте и… да прави пари. 

Въпреки че могат бързо да ви помогнат да повишите класирането си, тези увеличения обикновено са само временни. 

Google става все по-добър с всяка следваща актуализация на алгоритъма в идентифицирането и неутрализирането на тези тактики. 

Не само някои собственици на уебсайтове обичат PBN като лесен и сравнително евтин начин за насочване на връзки към нов уебсайт, който искат да класират, но създателите на връзки, продаващи връзки на клиенти, също ги обичат. 

Защо да се занимавате с упорита работа по търсене и обхват и преговори с други сайтове, ако можете просто да създадете източник на безкрайни връзки и след това да ги продадете на клиентите си?

Е, тъй като това са видовете връзки, които наистина могат да навредят на SEO на клиента, така че да го правите по този начин е неетично. 

Един от многото проблеми с PBN препратките е, че те могат да бъдат доста трудни за забелязване, особено ако сте нов в SEO и линк билдинга

Това е особено вярно, ако просто разчитате на показатели на домейна, като използвате инструмент за SEO анализ като Ahrefs. 

Много от тези мрежи за частни блогове са изградени върху домейни с изтекъл срок на валидност с много остатъчни права на домейн, което може да направи така, че да изглежда, че връзките идват от висококачествен уебсайт. 

Забелязване на услуга за линк билдинг, която се опитва да ви продаде PBN препратки

Има доста признаци, че услуга за линк билдинг се опитва да ви продаде връзки, генерирани с помощта на PBN. 

Може да обещаят: 

 • Препратки от голям брой уебсайтове
 • Гарантирани позиции в уебсайтове с висок авторитет на домейни
 • Определен брой връзки
 • Връзки с много кратко време за живот (т.е. веднага)
 • Необичайно ниски цени
 • Няма редакционен процес, отхвърлящ или валидиращ сайтове като добра възможност за обратна връзка

Разгледайте имейла по-долу, който получихме преди малко. Това е нормално за тези видове измами за линк билдинг и вие сте длъжни да ги получите в даден момент, докато управлявате онлайн бизнес: 

„Хиляди уебсайтове“, заявяват те – така че това е първото червено знаме в горния ни списък. 

Възможността да изберете конкретен брой връзки (със специфични показатели на домейна) – това е вторият и третият червен флаг точно там. 

И няма друг редакционен процес освен DR/DA и трафик – има още един червен флаг. 

Това очевидно е някой, който се опитва да ни продаде линкове. 

Те почти сигурно или генерират тези връзки чрез мрежи за частни блогове, които контролират лично (или някой, с когото са свързани), или ги купуват от ферми за връзки. 

Това ни отвежда до втората измама с връзки, за която трябва да внимавате. 

Link Farms / линк ферми

По-вероятно е измамникът, който ви показахме в предишния пример, да е използвал комбинация от PBN и ферма за връзки. 

Това почти сигурно е така предвид факта, че те продават специфичен вид възможност за линк билдинг: публикации за гости. 

Публикациите на гости са може би най-голямата измама за линк билдинг в момента, като се има предвид колко популярно е публикуването на гости като легитимна тактика за линк билдинг. 

Някой се свързва с вас и предлага да напише публикации за гости от ваше име, като всяка публикация съдържа връзка към вашия уебсайт. 

Проблемът е, че тези публикации за гости се хостват на сайтове, чиято единствена цел е да продават връзки на всеки, който е готов да плати.

Това са сайтове, които, както при мрежите за частни блогове, често са изградени с помощта на домейни с изтекъл срок на валидност с остатъчен авторитет на домейн, което им придава вид на качество. 

Ако Google види тези видове препращащи домейни във вашия профил за обратна връзка, той може да реши просто да неутрализира всяка SEO стойност, която смятате, че получавате (като по този начин губите парите си). 

Или, ако имате достатъчно от този вид връзки към вашето име, Google може да реши, че опитът ви да манипулирате ранга на страницата изисква наказание за ръчно действие. 

Google може да реши да ограничи видимостта на нарушаващата страница, което да навреди на нейното класиране и трафик. 

Това може да има сериозни финансови последици за вашия бизнес под формата на загубени продажби и реализации. 

Вземете достатъчно от тези връзки и Google може в крайна сметка да реши, че сайтът ви изисква временно деиндексиране, което означава, че вече не сте видими за хората, използващи търсачката. 

Възстановяването на сайт може да отнеме месеци. 

Откриване на ферми за връзки

Откриването на ферми за връзки (и строители на връзки, които се опитват да ви продадат връзки от ферми за връзки) обикновено е доста лесно. 

Следете за: 

 • Много основен дизайн на шаблон
 • Липса на информация за контакт или информация за лицето/хората, управляващи сайта
 • Статии без етикети за автор или „гост автор“.
 • Голям брой статии, обхващащи широк кръг от теми (много от които не са свързани) 
 • Едва ли има оригинално съдържание, което не е гост
 • Изходящи връзки към сайтове в ниши, към които Google подозира – канабис, хазарт, здраве и финанси, порнография

Ако забележите тези червени знамена – или докато търсите места за линк билдинг сами, или докато работите с фрийлансър или агенция за линк билдинг – се отдалечете. 

Най-добрият резултат е, че просто губите част от времето и парите си. Най-лошият сценарий е, че Google наказва сайта ви и оптимизацията ви за търсачки ще бъде наранена. 

Най-известният червен флаг: класиране за заявки за случайни грешки

Най-сигурният начин за идентифициране на ферма за връзки е, ако сайтът се класира за произволни заявки за грешки като „[pii_email_4sd9344sd99ap72r4oes] или други търсения на прокси или пиратски филми. 

Хората, управляващи ферми за връзки, ще се класират за тези заявки за грешки, защото това е лесен начин за генериране на нещо, което изглежда като легитимен трафик.

Правейки това също води до изграждане на много връзки от Web 2.0s като Google, което изкуствено ще повиши рейтинга на домейна (DR) при разглеждане на показателите на сайта в Ahrefs. 

Спам директории и връзки към форуми

Друга често срещана измама за линк билдинг включва поставянето на връзки в публикации във форуми и в секциите за коментари на блогове. 

Сами по себе си това не са непременно лоши връзки и могат да формират част от здравословен, разнообразен профил на обратна връзка – при условие че не са преобладаващият тип връзка, който имате и избирате и избирате възможностите си разумно. 

Те няма да предложат много по отношение на стойността на SEO, но търсачките уважават този тип връзки, стига да не изглеждат неестествени. 

Но има безскрупулни създатели на връзки и агенции за линк билдинг, които ще се опитат да продадат на своите клиенти спам версии на тези връзки, защото са лесни за генериране. 

Нещо повече, чрез използването на софтуер, който автоматизира процеса, можете да генерирате много от този вид връзки за кратко време. 

Проблемът с този вид връзки е, че когато се оставят такива, каквито са, те често се тълкуват като неестествени от Google и много често дори не се задържат достатъчно дълго, за да видите някаква малка полза, която биха са предложили на първо място. 

Те се забелязват от модераторите на форуми и сайтове и се изтриват заради спама, който представляват. 

Забелязване на създатели на връзки, които се опитват да ви продадат връзки към директория

Добрата новина е, че обикновено е лесно да забележите услуги за линк билдинг, които се опитват да ви подмамят да платите за този тип връзки. 

Те често ще ви кажат предварително, че това е начинът, по който изграждат връзки. 

Докато прозрачността винаги е добра, проблемът е, че много от тези създатели на връзки ще ви кажат, че връзките към форума и коментарите са ценни, когато не са. 

Няколко начина за забелязване на създателите на връзки във форума включват: 

 • Хора, които ви гарантират препратки
 • Невероятно евтини връзки
 • Много връзки бързо

Измами с връзки на HARO

Това е малко по-различно от другите измами за линк билдинг в списъка, защото обикновено не включва плащане. 

Може да се развие в искане за плащане, но обикновено е просто примамка и превключване. 

Разбирането как работи включва да знаете малко за HARO (Help a Reporter Out), цифровата PR услуга, която свързва източници и журналисти. 

Това е чудесен начин за изграждане на висококачествени връзки към редакционни начални страници от някои от най-големите блогове, списания и новинарски издания в мрежата. 

HARO съществува от известно време и въпреки че все още е чудесен начин да получите висококачествени връзки, сочещи към вашата начална страница, той е пренаселен от търговци, които го използват, за да опитат и играят класирането в търсачките. 

Всеки може да създаде акаунт в HARO (както от страната на източника, така и от журналистическата страна на уравнението), така че наистина нищо не пречи на търговците със спам да го използват, за да търсят обратни връзки. 

Регистрирате се за безплатен акаунт и можете да публикувате и отговаряте на запитвания в имейл, който се изпраща три пъти на ден (с изключение на празниците в САЩ). 

Ето как изглежда

След това вие, като източник, избирате запитванията, на които имате опита/експертните познания, за да отговорите, и насочвате журналиста или блогъра от другата страна. Ако им хареса това, което имате да кажете, може да ви включат в своята статия, заедно с обратна връзка dofollow. 

Това е чудесен начин да направите качествено линк билдинг. 

Измами с връзки на HARO

Ето къде идва измамата. 

Създателите на измамни връзки ще публикуват запитване под фалшив претекст (т.е. че са някой, който действително използва HARO за това, което е предназначено, а не ви примамват да отговорите на схемата за линк билдинг). 

След това хората, които отговорят на запитването, ще бъдат посрещнати с едно от двете съобщения – първото е за класически обмен на връзки. 

В замяна на връзка към вашия уебсайт в тяхната статия (ако това дори е тяхна статия и те не създават връзки от името на някой друг), те изискват връзка от вашата статия към техния сайт. 

Обменът на връзки е в най-добрия случай техники за линк билдинг със сива шапка.

Понякога могат да имат смисъл, при условие че се правят тактично от опитни създатели на връзки, които са в крак с най-новите технологии на търсачките и философията на Google за линк билдинг – Google не обича размяната на връзки. 

Другото съобщение, с което може да се срещнете, след като изпратите представяне, е предложение за продажба на обратни връзки. 

Този тип примамка и превключване е много по-малко искрен от първия, защото не предлага нищо „безплатно“, което е етосът на HARO–експертиза в замяна на PR. 

HARO се превърна в толкова силно използван инструмент за линк билдинг, че стигна до точката, в която хората направо посочват готовността за обмен на връзки като едно от изискванията за представяне.

Ако не желаете да търгувате с връзки, не си правете труда да отговаряте. Поне се опитват да ви спестят време. 

Откриване на измами с връзки към HARO

Забелязването на измами с връзки на HARO е нещо, което наистина можете да получите добре само след като сте попаднали на тях няколко пъти. 

Някои от основните неща, за които трябва да внимавате обаче, включват:

 • Незабавни отговори след изпращане на запитване. На законните писатели и журналисти може да отнеме известно време, за да се свържат с вас. Те имат много в чинията си и обикновено прекарват много време в преглед на отговорите си. 
 • Отговори от Gmail акаунти. Ако човекът, който отговаря на вашето предложение за HARO, има Gmail, а не професионален Gsuite акаунт (за предпочитане с проверими идентификационни данни, свързани с него), това е червен флаг. 
 • Общи бизнес, SEO и маркетингови запитвания. Според нашия опит това са най-често срещаните примамки за връзки на HARO, защото това са въпроси, на които всеки може лесно да отговори, след като прекара няколко минути в Google. Те са предназначени да привлекат най-голям брой отговори и, следователно, най-големи потенциални възможности за линк билдинг. 

Това не трябва да ви разубеждава да използвате HARO като начин за линк билдинг, но трябва да влезете в HARO с широко отворени очи, за да не си губите времето. 

Измами и недоказани създатели на връзки

Добър начин да разберете пространството за линк билдинг е да разберете манталитета на златната треска. Това е манталитетът, който тласка голям брой хора към изгодни възможности за лесни пари. 

Уебсайтовете се състезават за класиране в търсачките и в крайна сметка за органичен трафик. 

За да повишат тези класации, уебсайтовете и онлайн бизнесите трябва да направят много неща, но едно от най-важните е да разработят профил за обратна връзка, който комуникира доверие и авторитет на Google. 

Това прави връзките стоки с висока стойност. Естествено, има много пари, които могат да се направят от продажбата на тези стоки и затова, разбира се, хората се стичат на такъв пазар.

И, разбира се, група от тези, които се събират, ще бъдат шарлатани след лесни пари – хора, които се интересуват от капитализиране на печалбите, но не желаят да извършват каквато и да е работа, необходима, за да осигурят нещо ценно на купувачите. 

Те се надяват да експлоатират наивността и разликата в знанията между тези, които продават стоката (себе си) и тези, които плащат за нея, печелейки от асиметрията. Казват ви, че е злато, но ако не можете да правите разлика между златото и златото на глупака, как ще разберете? 

Ще има и такива, които искат да предложат законна услуга, но просто нямат опит или средства да го направят. 

Има много агенции за линк билдинг, които се опитват да развият легитимен бизнес и искат да вършат добра работа за своите клиенти, но използват остаряла и непълна информация и тактики. 

Те са твърде нови и може би са се втурнали в SEO индустрията, защото видеоклип в YouTube или приятел им е казал, че това е добро място да направят пари.

Така или иначе, трябва да знаете как да забележите и двете. 

Забелязване на неопитните 

Най-добрият начин да забележите неопитни създатели на връзки е да се запитате „знам ли повече от този човек/тези хора?“ 

Ако по време на въвеждащ разговор имате чувството, че имате също толкова добри, ако не и по-добри познания за съвременните най-добри практики за линк билдинг, има голям шанс те да не са толкова опитни. 

Разбира се, има собственици на уебсайтове и SEO специалисти, които използват изнесени създатели на връзки по различни причини и които имат напреднали разбирания за линк билдинга, те просто нямат време или желание да го правят сами, защото не е тяхно основен бизнес. 

Има и неопитни създатели на връзки, готови да свършат добра работа за по-малко пари, отколкото бихте очаквали да платите на установена, реномирана услуга. 

От вас зависи дали да рискувате с тях, но това не винаги е лош залог. 

Откриване на измамници

Забелязването на измамни SEO услуги, включително създатели на връзки, изисква малко повече детективска работа. 

Ето няколко неща, за които трябва да внимавате: 

 1. Услуга за линк билдинг без казуси. Ако строителите на връзки знаят какво правят и са уверени в знанията и тактиката си, доказателството ще бъде в пудинг. Те ще имат твърди доказателства, че това, което правят, работи. 

Разбира се, не можете да очаквате никоя компания да разкрие всички свои собствени тайни и бизнес модел, но трябва да очаквате да видите примери за това, което ви предлагат в действие. 

 1. Препоръки, в които не се споменават хора и марки. Всеки може да създаде фалшиви препоръки и много хора го правят. Ако препоръките и социалните доказателства не са конкретни, това е червен флаг. 
 2. Вижте техния профил за обратна връзка. Услуга за линк билдинг ви продава способността им да създават обратни връзки. Ако не са построили такива за себе си, какво ви кара да мислите, че ще знаят как да ги построят за вас. 

Ако имате достъп до инструмент за SEO анализ като Ahrefs, можете да видите какви връзки е изградила агенцията за себе си. Ако се опитвате да се научите да инвестирате, бихте ли взели курс от някой, който не прави пари на пазарите? 

Добрата оптимизация за търсачки включва да знаете как да избягвате измамите

Всеки уебсайт или онлайн бизнес, който превръща органичния трафик във важен компонент на своята дигитална маркетингова стратегия, в крайна сметка ще трябва да влезе в пространството за линк билдинг. 

Знаейки как да се ориентирате в престъпниците, фалшивите обещания и потенциално пагубните капани за линк билдинг ще ви спести много време, пари и мъка. 

admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *