0

6 мита и истини за линк билдинга

Избягвайте тези често срещани грешки при линк билдинг, за да постигнете успех в дългосрочен план.

Линк билдингът е един от най-неразбраните аспекти на ефективната дигитална маркетингова стратегия. Тъй като е трудно да се мащабира правилно, някои го избягват напълно, докато други възлагат работата на външни изпълнители и се надяват на най-доброто. Постигането му правилно или вътрешно, или с партньор за линк билдинг може да „счупи“ вашата SEO ефективност. Все пак, като правите това, трябва да избягвате тези общи митове и грешки за линк билдинг, за да успеете в дългосрочен план .

Мит 1: Линковете трябва да отговарят на минимален DA или друг резултат, за да дадат стойност.

Често срещана грешка, която уеб администраторите допускат, е да разчитат на показатели на трети страни, като авторитет на домейна, рейтинг на домейн или поток от цитирания, когато решават за възможности за линкове.

Важно е да разберете какво представляват тези числа – и какво не.

Като пример, авторитетът на домейна е най-доброто предположение на Moz за способността на уебсайта да се класира и няма отношение към способността на уебсайта да предава дял от линкове към други сайтове. 

Резултатите на домейни от различни доставчици на данни често варират от един до следващ, така че на кого трябва да разчитате? Не бихме оспорили нито едно от тях. 

Тези решения имат част от обхождането, което Google има. Техните набори от данни и алгоритми се различават един от друг и има много неща, които пропускат, когато определят резултата на даден сайт.

Очевидно Google не използва нито един от тези резултати, когато решава как да класира уебсайтовете или да третира линковете от тях.

Връзка от домейн с нисък резултат като градска библиотека или съответен сайт с ресурси може не само да премине капитала на връзката. Може да управлява и директен трафик.

Вместо да хвърляте възможности за линкове поради ниска DA, използвайте здрав разум. Дали сайтът ще се свърже с вас по естествен начин, защото вашето съдържание допълва тяхното? Сайтът автентичен ли е, което означава без SEO или търговски цели? Ако е така, това вероятно е възможност, която не бива да пропускате – дори и с нисък резултат.

Мит 2: Линковете трябва да са от подходящи уебсайтове или няма да се броят.

В един идеален свят други уебсайтове във вашия сектор биха се свързали към вас – това е естествено. За много от вас това често са ваши конкуренти и е малко вероятно да постигнете линкове от тях.

Разтягането на разликата в уместността, когато се търсят възможности за линкове, често е необходимо в конкурентни вертикали, за да се постигнат висококачествени линкове на последователна основа.

Когато обмисляте уебсайтове, от които да печелите линкове, мислете извън основния си бизнес и търсете възможности на крачка или две разстояние. 

По този начин количеството и качеството на перспективите за линкове може да се увеличи десетократно и да ви помогне да откриете възможности за печалба от линкове, които иначе бихте пропуснали.

Преструвайте се, че продавате застраховка живот. Вместо да се опитвате да получавате линкове само от други уебсайтове за животозастраховане, можете да търсите уебсайтове в допълнителни ниши като здравословен начин на живот и семейно планиране, които обикновено изискват повече ресурси.

Това също ще ви позволи да намерите мощни домейни, от които да извличате линкове (такива с много висококачествени обратни линкове, сочещи към тях), като по този начин ще ви прехвърли повече капитал от линкове.

За да постигнете това, ще трябва да разработите стабилен план за съдържание с възможност за свързване, фокусиран върху тези аудитории, давайки им нещо, което си струва да се свържат.

Мит 3: Разчитането на блогове за гости или мрежи за линкове си струва усилието.

Google е категоричен по този въпрос от много години – блоговете за гости и купуването на линкове като тактики за линк билдинг нарушават техните указания за уеб администратори.

Можете да намерите техните съобщения относно това тук и тук.

TLDR: Ако в момента получавате този тип линкове, особено в големи количества или като голям процент от вашия профил на обратна връзка, време е да спрете.

Разбираемо е защо много хора се облягат на тези тактики. Те са рентабилни и лесни за мащабиране. Те дори могат да осигурят краткосрочен тласък, но е само въпрос на време Google да ги пренебрегне и да се върнете на изходна позиция. 

Добрата новина е, че стандартът на Google през последните няколко години е просто да игнорира този тип линкове във вашия профил за обратна връзка, вместо да ви наказва за тях. Въпреки това в определени случаи все още се налагат санкции, така че защо да рискувате, когато има алтернативни възможности?

В най-добрия случай сте загубили време, долари и други ресурси, за да ги получите. В най-лошия случай те могат да причинят наказание за връзка, ако останат крайъгълен камък на вашите усилия за линк билдинг.

Мит 4: Вътрешното свързване не е толкова важно.

Една област, която откриваме, че много уеб администратори пренебрегват, е тяхната вътрешна оптимизация на линкове.

Може да е трудно да се управлява и да се поддържа, особено за големи уебсайтове за електронна търговия и други много големи уебсайтове със страници, които се появяват и си отиват редовно.

Истината е, че оптимизирането на вътрешното свързване е един от най-бързите начини да увеличите видимостта в SERP, особено за средни и дълги ключови фрази.

Вътрешното свързване ви дава възможност да променяте анкорния текст на вътрешната връзка към отделните страници, повишавайки тяхното класиране за по-голям обем от ключови думи.

Ние оптимизираме вътрешното свързване на ранен етап в повечето SEO кампании и почти винаги води до измеримо увеличение на дела на сайта при търсене – тоест броя на ключовите думи, класирани в Google, средното класиране на тези фрази като цяло и общия неплатен органичен трафик на Google, идващ към сайта. И това често се случва в рамките на 30 дни след оптимизацията. 

Той също така ви позволява да контролирате къде се показват линковете в уебсайта ви и предоставя вторичен път за навигация за потребителите и Googlebot. 

Не сте сигурни откъде да започнете? Едно от първите неща, които трябва да направите, е да свържете подобно мислещо съдържание и търговски страници заедно в целия си уебсайт, особено ако някоя от тези страници има обратни линкове към тях. Това не само ще помогне за установяване на тематичен авторитет, но също така ще прехвърли справедливостта на линковете към страниците, които са най-важни.

Мит 5: Само линк билдинг ще свърши работата.

Въпреки че линковете често са необходимост за класиране в повечето конкурентни вертикали, те не са единственото парче от пъзела.

Хората често гледат на линковете като на „магическия отговор“, който им помага да се класират по-добре. И при някои обстоятелства най-много се нуждаят от линкове. Но способността на линковете да предават максимална стойност има много предположения, свързани с нея. 

Въпреки че те могат да бъдат най-големият двигател на играта, няма да получите пълната им полза, ако уебсайтът ви е пълен с технически грешки, има лошо съдържание или има лошо потребителско изживяване.

Последното е особено вярно, след като вашият сайт започне да се класира на страница 1. Ако предоставите лошо потребителско изживяване, е малко вероятно да останете там за дълго.

Също така е важно да осъзнаете, че Страница 1 на Google продължава да се отдалечава от „10-те сини линкове“ от изминалите дни. Ако не оптимизирате за различни функции за търсене – изображения, видеоклипове, „Хората също питат“, въртележки и т.н., тогава оставяте много възможности за трафик на масата.

Често има десетки резултати, върху които да щракнете, преди да стигнете до органичен резултат номер 1, особено на мобилни устройства. И линковете сами по себе си няма да ви помогнат да уловите много от тези разположения.

Въпреки че органичните класирания остават основен приоритет, не пренебрегвайте всички други възможности за страница 1. Ще имате нужда от оптимизирано съдържание, изображение, видео и план за схема, за да увеличите видимостта на SERP.   

Мит 6: Линк билдинг е мъртъв!

Слушали сме това да се вика отново и отново през годините.

Само преди година, две Джон Мюлер предположи, че линковете може да станат по-малко важни с течение на времето. Важно е да забележите използвания език: „представям си“, „мое предположение“, „с течение на времето“ и т.н.

В действителност Google казва това от близо десетилетие. Едно от нещата, които исторически отличават Google от всяка друга търсачка, са данните за линковете и разчитането на тях за определяне на класирането в търсачките. Това остава вярно и до днес.

Да, сега има повече съображения за класиране, отколкото преди 10 години. И както споменахме по-рано, страница 1 на Google изглежда много по-различно сега, отколкото тогава. Те предоставят допълнителни възможности за оптимизация, с които линковете сами по себе си няма да помогнат и в този смисъл Мюлер е прав.

Също така е вероятно Google иска непрекъснато да обезсърчава изграждането на изкуствени линкове чрез своите комуникации, както винаги, така че не е изненадващо да видим това съобщение в края на годината.

Достатъчно интересно е, че откриваме, че постоянното качествено линк билдинг води до по-силни резултати с течение на времето, вероятно тъй като Google продължава да отхвърля нискокачествените тактики за линк билдинг. Кремът винаги се надига горе.

Но класирането на уебсайт за ключови думи с висока стойност в конкурентен вертикал без стратегическо свързване ще остане трудно в обозримо бъдеще.

В крайна сметка

Линк билдингът е развиващ се, но важен фактор за класиране. Ако вашият бизнес разчита на SEO трафик, текущото печелене от линкове трябва да бъде крайъгълен камък на вашата дигитална маркетингова стратегия.

admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *