0

4 признака, че сте готови за линк билдинг

Страхотното съдържание заслужава препратки. Но освен ако вече не се класирате за няколко ключови думи или притежавате сайт с висок авторитет, е трудно просто да спечелите връзки, без да положите определени усилия.

Това е мястото, където се намесва линк билдингът. Това е вашата възможност да намерите места на други уебсайтове за вашето фантастично съдържание. Тези препратки ви предоставят заимстван авторитет и на свой ред повишават класирането ви. Тогава ще бъде лесно да спечелите още повече висококачествени връзки – това е кръгов процес.

Тук ще научите основните принципи за линк билдинг, как да се подготвите за кампания за линк билдинг и как да приложите най-добрите стратегии за линк билдинг.

Какво е SEO линк билдинг?

Линк билдингът, ключов компонент на SEO оптимизацията за търсачки, е процесът на свързване на уебсайтове на други хора към вашия. В съчетание със страхотно съдържание, това помага на вашите уеб страници да се класират по-високо в страниците с резултати от търсачките (SERP). Ръчният линк билдинг включва намиране на възможности с помощта на техники като проучване на конкуренти, обхват на блогъри и дигитален PR.

Защо линк билдингът е важен?

Доброто съдържание не се класира непременно само по себе си, дори когато сте оптимизирали всеки инч от него. Алгоритмите на търсачките използват множество фактори за оценка на съдържанието, а препратките са един от трите най-добри фактора за класиране на Google .

Google казва, че все още използва PageRank, алгоритъм, базиран на идеята, че връзка от сайт с висок авторитет е сигнал за доверие, предаващ авторитет на вашия сайт. Колкото по-висок е авторитетът на домейна, толкова повече авторитет ви изпраща. И колкото повече от тези сигнали получавате, толкова по-авторитетен изглежда вашият сайт в очите на Google.

Според нашия опит връзките, които печелите на външни уебсайтове, не са най-големите двигатели на трафика. Но те могат да направят голяма разлика, когато са съчетани с редовно генериране на оптимизирано съдържание, особено когато вашият сайт е нов.

Как работи линк билдингът

За да разберете как работи линк билдингът, първо трябва да разберете тези термини и концепции:

 • Вътрешни връзки срещу външни връзки: Вътрешните връзки водят от една страница на вашия уебсайт към друга. Те са неразделна част от вашата SEO стратегия, защото показват добра навигационна структура на сайта и помагат на авторитета да се разпространява във вашия уебсайт. Външните връзки идват от външни уебсайтове и сочат към страници от вашия сайт.
 • Dofollow връзки срещу nofollow връзки: Връзките съдържат част от кода, който казва на Google дали да използва връзката като сигнал за класиране (dofollow) или не (nofollow). Вашият профил за обратна връзка (колекция от връзки) трябва да съдържа здравословно разпределение на двата вида връзки, в противен случай изглежда неестествено за търсачките.
 • Естествени срещу неестествени връзки: Естествените връзки изглеждат спечелени, а неестествените връзки изглеждат поставени чрез платени или злонамерени средства единствено с цел повишаване на класирането. За да сте сигурни, че връзките изглеждат естествено, създавайте връзки само на подходящи страници и с естествен анкор текст (думата или фразата, която съдържа връзката).
 • Висококачествени връзки срещу връзки с ниско качество: Висококачествените връзки идват от високоавторитетни, подходящи източници. Нискокачествените връзки са обратното. 
 • Черна шапка срещу линк билдинг с бяла шапка: Техниките за линк билдинг с черна шапка използват сенчести средства за изграждане на много връзки за кратък период от време, нарушавайки правилата на Google. Линк билдингът с бяла шапка използва техники, които да ви помогнат да печелите връзки органично и няма да бъдете наказани от търсачките.

За да успеете в линк билдингът, трябва да изградите добър профил на бек линкове, като използвате техники за линк билдинг с бяла шапка. Страхотното съдържание е основата, която ви помага да спечелите тези връзки. След това кампаниите и техниките за линк билдинг ви помагат да намерите разположения на връзки от уебсайтове, търсещи ресурси с висока стойност.

Но не забравяйте, че не е достатъчно хората просто да се свържат с вас. Бек линковете трябва да са естествени и редакционно уместни – като например съдържанието, което препраща към вашето, трябва да е свързано с вашата индустрия. 

Да приемем, че вашият уебсайт има статия за това дали кучетата могат да ядат къдраво зеле и българският киноложки клуб прави връзка към нея в статията си за приготвяне на кучешка храна. Това би било страхотна обратна връзка, тъй като темите са подходящи една за друга и защото като сайт за домашни любимци българският киноложки клуб има висок авторитет на домейн.

Това са висококачествените връзки, които искате. Не връзки от произволни директории, които имат тон изходящи връзки.  Ако купувате връзки, те вероятно ще бъдат от сенчест уебсайт или услуга и Google може да забележи и да ви постави в черен списък от резултатите от търсенето. Други спам връзки или токсични връзки включват връзки в коментари в блогове, схеми за връзки и неестествени връзки във форуми като Reddit. Това са връзките с ниско качество, които трябва да се избягват на всяка цена и да се премахват ръчно, ако се появят във вашия профил за обратна връзка.

4 признака, че сте готови да започнете линк билдинг

Най-добрият начин да получите бек линкове е да създадете най-доброто, най-ценното съдържание по дадена тема – да създадете толкова добро съдържание, че хората да искат да се свържат с вас.

Но докато мислите за растежа на уебсайта си, ще трябва първо да се съсредоточите върху качеството на съдържанието си, преди да се потопите в тактиките за линк билдинг. Ето как ще разберете кога сте готови за линк билдинг:

 • Когато имате нещо, с което си струва да се свържете
 • Когато сте оптимизирали производството на съдържание
 • Когато промените своя URL адрес или ребрандирате
 • Когато сте в конкурентна ниша или се нуждаете от по-бързи SEO резултати

Нека да разгледаме всяка причина.

1. Когато имате нещо, към което си струва да се свържете

Не е необходимо да имате блог със стотици статии от хиляди думи. Не е необходимо да имате продукт или услуга, които сте продавали стотици пъти. 

Имате нужда от нещо ценно.

Може да има стойност в една подробно проучена публикация в блог, която сте написали, инфографика, която сте съчетали със страхотни данни, или създаден от вас онлайн инструмент или калкулатор. Помислете как и защо някой, който няма личен интерес към уебсайта ви, би искал да направи връзка към него.

В крайна сметка, когато започнете да достигате до уебсайтове с молба да се свържат с вас, трябва да предложите съдържание, което е от полза за тях. Трябва да имате връзка, която е подходяща за тяхното съдържание и която адресира идеята, която те се опитват да направят в дадена публикация в блога. След като имате свързан актив, можете да започнете да достигате.

2. Когато сте оптимизирали производството на съдържание

Ако сте шоу от един до двама души, вие носите много шапки. Вие поддържате уебсайта си, пишете съдържание, намирате изображения и публикувате. Първо вземете тези процеси в ръцете си. Помислете за изграждането на връзка по-късно. 

Когато вашият сайт е все още нов, може да помислите как другите могат да го възприемат. Тъй като линк билдингът изисква достигане до хора, тогава тези хора ще разгледат вашия уебсайт, преди да решат дали да се свържат с него или не. Запитайте се:

 • Ясно ли е за какво е вашият сайт?
 • Вашият сайт има ли добро потребителско изживяване?
 • Вашето съдържание четливо ли е?

Ако не е ясно за какво се отнася уебсайтът ви или ако потребителското изживяване е лошо – например ако имате твърде много джаджи, сайтът не се зарежда правилно на мобилно устройство или оформлението на текста е трудно за четене – вероятно нещата няма да се случат. 

За щастие, система за управление на съдържанието (CMS) като WordPress предлага хубави готови шаблони, които изискват малко или никакво разбиране в дизайна. Ако не сте уверени в уеб дизайна, не се забърквайте много с персонализирането.

3. Когато промените своя URL адрес или ребрандирате

Особено ако имате по-стар сайт с много съдържание, ако промените своя URL адрес или ребрандирате сайта си, може да се наложи да прегледате отново съществуващите препратки. Не забравяйте да направите проверка на бек линковете чрез инструмент за линк билдинг от Semrush, Ahrefs или Moz, за да имате списък на всички засегнати връзки. Използването на един от тези инструменти също ще ви помогне да приоритизирате кои връзки да възстановите, защото ще видите най-популярните си връзки и най-влиятелните сайтове, които препращат към вашите.

Когато започнете да осъществявате популяризиране, за да актуализирате връзките си, помислете дали да не поискате от сайтовете да актуализират анкорния текст. Ако сайтът на другия човек конкретно споменава име на продукт, който ребрандирате, попитайте дали той е готов да го актуализира.

Разбира се, пренасочванията ще помогнат, но често се срещат проблеми с тях. Извършването на обхват за замяна на вашите връзки е добър начин да подкрепите новия си URL адрес и да запазите собствения си капитал.

4. Когато сте в конкурентна ниша или имате нужда от по-бързи резултати

Независимо дали сте нов в конкурентна ниша или съществуващ играч, линк билдингът ще ви бъде от полза. Същото важи и ако имате нужда от по-бързи SEO резултати.

Получаването на повече бек линкове към вашия сайт ще повиши авторитета на уебсайта ви и ще увеличи шансовете ви да победите конкуренцията за съдържание. Може дори да стимулира допълнителен трафик от препоръчани потребители, особено ако препоръчаният сайт е популярен. 

Бек линковете ще увеличат вашия авторитет по-бързо, отколкото ако просто изчакате Google да забележи вашето фантастично съдържание. Интуитивно това има смисъл: на колкото повече хора представите уебсайта си, толкова повече хора ще видят уебсайта ви и толкова по-вероятно е да се свържат с вас, ако харесат съдържанието ви.

Но преди да започнете линк билдингът, задайте очакванията си и ги съгласувайте с общите си цели. Когато става въпрос за SEO оптимизация, вашите конкуренти следват същите ключови думи като вас. Това не винаги са хората, които продават същия продукт като вас.

Нека да разгледаме конкурентите на Fitbit: Apple Watch, Garmin или Samsung вероятно идват на ум. Но един бърз поглед в Ahrefs показва, че от гледна точка на ключови думи и съдържание техните най-големи конкуренти са компаниите за хранене и проследяване на храни, Nutritionix и CalorieKing.

В горната синя, зелена и жълта пресечна графика синьото представлява ключовите думи, уникални за Fitbit, а жълтото представлява ключовите думи, уникални за конкурентите. Зелената лента представлява пресечната точка на ключови думи, където Fitbit (или конкурентите) може да искат да запълнят празнината.

Два начина за Fitbit да запълни тази празнина и да увеличи собствеността върху тези споделени ключови думи са да подобрят съдържанието си, което се класира за тези споделени ключови думи и след това да изградят някои връзки.

Но нека се върнем към общите цели: Дали Fitbit изобщо се интересува от вземането на повече ключови думи от компаниите за хранене?

Вероятно не. Не всички марки си поставят за цел тяхното съдържание да се класира на първо място в търсенето. Те могат да вложат повече от своите ресурси в други маркетингови области като разпознаване на марката, платена реклама, PR и продажби.

Докато оценявате конкурентите си по ключови думи, помислете как вашето съдържание стимулира бизнес целите ви. Ако трябва да вземете трафик от вашите конкуренти, за да увеличите продажбите, може да искате да бъдете агресивни с вашето съдържание и стратегии за линк билдинг. 

Стратегии за изграждане на SEO връзки

Най-добрите стратегии за линк билдинг изискват задълбочено проучване и внимателно обмислен подход. За да спестите време, изкушаващо е да използвате имейл шаблон за изрязване на бисквитки, за да изпращате групови заявки за връзки. Но блогърите и собствениците на уебсайтове се отнасят мъдро към този тип имейли в днешно време. Отговорът ще бъде радиомълчание и нулеви връзки.

Ако сте сериозни относно линк билдингът, можете да научите от това как правим линк билдинг за нашите клиенти:

Достигнете до подходящи уебсайтове

Когато изграждаме връзки за нашите клиенти, ние достигаме само до уебсайтове, чието съдържание е подходящо за клиента. Ако планирате да направите свой собствен обхват за линк билдинг, обмислете да започнете със собствен кратък списък от подходящи уебсайтове, които смятате, че биха имали най-голяма полза от свързване към вашето съдържание. (Забележка: Подходящ уебсайт не означава конкурент.)

Намерете блогъри, инфлуенсъри и собственици на уебсайтове във вашата ниша чрез търсене в Google, като използвате термини като „най-добрите [нишови] блогове“. Проверете авторитета на домейна на всеки сайт с инструмент като MozBar. Загрейте тези перспективи за връзки с първоначално взаимодействие, като споделяне на тяхното съдържание или коментиране в социалните медии. Те ще бъдат по-склонни да се свържат с вашето съдържание, ако вече сте на техния радар.

Използвайте имейл инструмент за обхват като Hunter или BuzzStream, за да намерите данни за контакт на потенциалните клиенти и изпращайте имейли за обхват в мащаб. Опитайте се да персонализирате имейлите за контакт, доколкото е възможно, като например споменавате взаимни връзки, предишни взаимодействия или информация, която намирате, проучвайки перспективи за връзки.

Техниката на небостъргача

Използваме и известната техника за маркетинг на съдържанието на Backlinko. Отнася се до процеса на намиране на достойно за връзка съдържание, създаване на нещо по-добро и след това достигане до собствениците на сайтове, които вече са се свързали с подобно съдържание.

Намерете водещите страници на вашите конкуренти, които привличат най-голям брой препратки, като използвате предпочитания от вас SEO инструмент. Подобрете съдържанието, като го направите по-подходящо и актуално. Добавете всяка актуална, свежа информация, която е излязла наяве след публикуването на оригиналната публикация. 

Подобрете допълнително съдържанието, като добавите актуални казуси и данни. Направете задълбочено проучване и направете публикацията по-изчерпателна, като добавите нови, подходящи раздели. Подобрете дизайна и оформлението на съдържанието, за да създадете по-добро потребителско изживяване, като например добавяне на полезни графики или връзки за прескачане между секциите.

Публикации за гости

Ние често намираме възможности за публикуване на гости за нашите клиенти и дори пишем статиите. Можете да направите това и за себе си: Идентифицирайте сайтове, чието съдържание е подходящо за вашето, помислете критично за стойността, която уникално можете да предложите, и ги представите в публикация за гости. Ако обмисляте темата и представянето си, повечето сайтове са доволни от безплатното съдържание с добро качество.

Намерете възможности за публикуване на гости, като използвате думи за търсене като „тема“ + „пишете за нас“. Или намерете сайтовете, на които вашите конкуренти са публикували публикации за гости.

Прочетете и следвайте всички редакционни указания, преди да направите своето представяне. Марките игнорират реклами, които не отговарят на основните им критерии. Плюс това, ако не успеете да направите това, доказва, че не ви е грижа за сайта, който предлагате, а просто търсите да направите бърза обратна връзка.

Изграждане на прекъснати връзки

При тази техника ние търсим повредени връзки, които могат да бъдат заменени с връзки към вашия сайт, намираме сайтовете, които използват тази връзка, и се обръщаме към тях, за да ги помолим да я заменят с вашата връзка. Ако планирате да направите това, можете да започнете да търсите неработещи връзки с инструмент като Dead Link Checker или Broken Link Checker на Ahrefs .

Като алтернатива можете да използвате Content Explorer на Ahrefs, за да намерите счупени страници въз основа на търсене по тема. Изберете прекъснатите връзки с най-много препращащи домейни плюс постоянен поток от трафик. Органичният трафик показва, че висококачествените връзки, сочещи към страницата, помагат за повишаване на нейното класиране. Това означава, че те биха били добри връзки, които да преследвате.

Тук е достатъчен прост имейл с искане за замяна на повредената връзка с вашата. Подчертайте стойността на вашето съдържание в едно или две изречения.

Страници с ресурси, списъци с най-доброто и друго обобщено съдържание

Ние съставяме бази данни от подходящи страници за нашите клиенти, след което издирваме информацията за контакт за всеки сайт. Ние се обръщаме от ваше име за включването на вашия сайт, ако смятаме, че има съответствие. Най-добрият начин да изпробвате тази тактика е да сте в крак с редакционното съдържание, свързано с вашата ниша, и да не се стеснявате да се обръщате винаги, когато намерите подходяща възможност. Да приемем, че имате сайт за храна. Би било разумно да държите под око сайтове като Buzzfeed Food и Foodbeast, които създават много обобщения и списък със съдържание.

Намерете възможности във вашата ниша, като търсите в Google или сайтове за социални медии като LinkedIn, като използвате термини като „най-добрите [тема] публикации тази седмица“ или „[тема] месечен обзор“. Намерете допълнителни възможности за връзки, като проверите профилите за бек линкове на вашите конкуренти с избрания от вас SEO инструмент. Ако конкурентите са спечелили връзки преди това, имате шанс. Проверете уместността и авторитета на домейна на сайта, преди да се свържете с него.

Представяне на репортери 

Използването на платформи като Help a Reporter Out (HARO) все още е солиден начин за представяне на репортери в мащаб и това е тактика, която използваме за нашите клиенти. Хубавото на HARO е, че репортерите активно търсят цитати, казуси и истории за тяхното съдържание. Получавате такива възможности три пъти на ден по имейл и след това трябва да отговорите своевременно, за да имате шанс да спечелите. Според нашия опит е най-вероятно да бъдат избрани лични прозрения и уникални гледни точки.

Други начини да достигнете до репортери са да сте в крак с тези, които са подходящи за вашата ниша и да изпратите лична бележка, когато смятате, че имате полезно съдържание за тях. Репортерите винаги търсят достоверни източници, които да цитират, така че ако сте създали фактическо, оригинално съдържание, вероятно ще получите това разположение на връзката.

Изграждайте връзки по правилния начин

Не забравяйте, че линк билдингът в крайна сметка ще се превърне в положителна обратна връзка: колкото повече връзки имате, толкова повече ще продължите да получавате. И колкото по-качествени препратки получавате, толкова повече ще изградите инерция за вашия сайт. 

Процесът на линк билдинг изисква не само последователно производство на страхотно съдържание и постоянни усилия за достигане на места за разполагане на линк, но също така и непрекъсната поддръжка на съществуващо съдържание и вашия профил на обратна връзка. Знаем, че отнема много време и е сложно – затова го възложете на хора, които живеят и дишат линк билдинга. Свържете се с нас, за да видим как можем да мащабираме вашите усилия за линк билдинг и да ви осигурим повече висококачествени бек линкове от подходящи уебсайтове с висок авторитет.

admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *